Πρόβλημα με τον υπολογισμό συντάξεων

classic Κλασσικό list Λίστα threaded Νήμα
1 μήνυμα Επιλογές
Απάντηση | Νήμα
Ανοίξτε αυτό το μήνυμα σε προβολή νήματος
|

Πρόβλημα με τον υπολογισμό συντάξεων

john_anton
Διαχειριστής
Και επειδή δεν ειναι απλή υπόθεση , το θέμα του υπολογισμού των συνταξίμων αποδοχών, βάσει της ημερομηνίας καταθεσης της αιτησης παραιτήσεως..
"... το Γενικό Λογιστήριο, διαμηνύει στην κυβέρνηση ότι η εμβόλιμη διάταξη που τους εξαιρούσε από τις μειώσεις, δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί είναι αντισυνταγματική και πέρασε στο νόμο 4389/2016 χωρίς προηγουμένως να γνωμοδοτήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο για το αν πρέπει ή όχι να εξαιρεθούν από τις περικοπές συντάξεων που φέρνει το νέο ασφαλιστικό....."

«Βόμβα» στα όρια ηλικίας και στον υπολογισμό των συντάξεων για περίπου 10.000 εκπαιδευτικούς βάζει το Γενικό Λογιστήριο, καθώς διαμηνύει στην κυβέρνηση ότι η εμβόλιμη διάταξη που τους εξαιρούσε από τις μειώσεις, δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί είναι αντισυνταγματική και πέρασε στο νόμο 4389/2016 χωρίς προηγουμένως να γνωμοδοτήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο για το αν πρέπει ή όχι να εξαιρεθούν από τις περικοπές συντάξεων που φέρνει το νέο ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με το ρεπορταζ της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος”, η διάταξη έδωσε τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να υποβάλουν με της παραιτήσεις τους με τη λήξη του σχολικού έτους, δηλαδή τέλη Απριλίου ως μέσα Μαΐου, και ταυτόχρονα να συνεχίσουν να εργάζονται ως τον Αύγουστο (λόγω της εξεταστικής περιόδου) χωρίς να θεωρείται όμως ότι αποχώρησαν τον Αύγουστο αλλά τον Απρίλιο! Έτσι θα γλίτωναν από το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που προκαλεί περικοπές ως και 25% και ισχύει για αποχωρήσεις από 13/5/2016 και μετά.

Επιπρόσθετα, προβλέφθηκε ότι το διάστημα παραμονής στην υπηρεσία μετά την παραίτησή τους (!) πιάνεται ως συντάξιμος χρόνος ώστε να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα όσοι δεν είχαν συμπληρώσει τη συντάξιμη υπηρεσία τους μέχρι την ημερομηνία της παραίτησής τους. Στην ουσία, η εξαίρεση που δόθηκε στους εκπαιδευτικούς είχε δύο στόχους.

Να αποφύγουν τις μειώσεις συντάξεων υποβάλλοντας παραίτηση πριν από τον νόμο αλλά παραμένοντας ταυτόχρονα στην υπηρεσία τους ως και τον Αύγουστο χωρίς να θεωρηθεί όμως ότι η αποχώρησή τους είναι μετά τις 12/5/2016 που ίσχυε ο νέος  τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και φέρνει μειώσεις ως και 25%.
Να συμπληρώσουν πιο εύκολα τις χρονικές προϋποθέσεις εξόδους (π.χ. 30ετία ή 35 ετία) όσοι εκπαιδευτικοί είχαν με την ηλικία αποχώρηση, αλλά χρειάζονταν μερικούς μήνες για να έχουν και το συνολικό χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για να συνταξιοδοτηθούν. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έταξε στους εκπαιδευτικούς εξαίρεση από το νόμο ψηφίζοντας αρχικά τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο (για την Παιδεία και την έρευνα) με την οποία «βαφτίστηκε» ως συντάξιμος ο χρόνος παραμονής τους στα σχολεία αφότου είχαν παραιτηθεί (!) και στη συνέχει τους εξαίρεσε και από τις μειώσεις των συντάξεων με το άρθρο 239 στο νόμο 4389/16. Τώρα όμως η εξαίρεση αποδεικνύεται ανεφάρμοστη και μάλιστα με τη «βούλα» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους
Αρμόδια στελέχη τονίζουν ότι ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε παρόμοια διάταξη και αυτή η εξαίρεση δεν μπορεί να εφαρμοστεί για λόγους αντισυνταγματικότητας , εκτός αν προβλεφθεί ρητώς με νέο νόμο και κατόπιν γνωμοδότησης του Ελεγκτικού Συνεδρίου!

Τη θέση αυτή έχουν μεταφέρει και σε αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, χωρίς να έχουν πάρει απαντήσεις.

Πάνω από 10.000 μαζικές αιτήσεις αποχώρησης εκπαιδευτικών είναι στον αέρα!
[url=http://ronin.gr/node/24] [img]http://banner.ronin.gr/img/pao.gif[/img][/url]