ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΟΡΙΟΥ ΑΝΑ ΠΑΡΟΧΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014 – ΠΙΘΑΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

classic Κλασσικό list Λίστα threaded Νήμα
1 μήνυμα Επιλογές
Απάντηση | Νήμα
Ανοίξτε αυτό το μήνυμα σε προβολή νήματος
|

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΟΡΙΟΥ ΑΝΑ ΠΑΡΟΧΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014 – ΠΙΘΑΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

apofoitoi
Διαχειριστής
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ
(ΠΟΣΚΕ)
ΚΑΥΚΑΣΟΥ 8, ΑΘΗΝΑ Τ.Κ 11362
ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854
Email: poske2013@gmail.com

                                                                            Αθήνα 19/12/2014

                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΘΕΜΑ: ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΟΡΙΟΥ ΑΝΑ ΠΑΡΟΧΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014 – ΠΙΘΑΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Μετά από τετράμηνη καθυστέρηση ανακοινώθηκε το ατομικό όριο ανά πάροχο (πλαφόν) σε εφαρμογή του ΦΕΚ 2243/18-8-14. Μετά από πολλά ερωτήματα συναδέλφων και μετά από τις ανακοινώσεις του ΠΙΣ αλλά και πολλών Ιατρικών Συλλόγων έχουμε να διευκρινίσουμε τα κάτωθι:

1) Η Υπουργική απόφαση έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2014 όπως αναφέρεται και στο ΦΕΚ, ως προς το ατομικό όριο ανά πάροχο και έχει ισχύ έως τις 31/12/2014.  Αυτό σημαίνει ότι από 1/1/2015 δεν ισχύει και δεν υπάρχει άρα πλαφον ανά πάροχο.
2) Το REBATE που ισχύει για τους κλινικοεργαστηριακούς είναι όγκου έως 30/8/2014 και από 1/9/2014 40% για κάθε πράξη που αυτοπαραπέμπεται όπως αναφέρεται και στο ΦΕΚ 2247/18/8/2014. Δεν υπάρχει διπλό REBATE δηλαδή δεν εφαρμόζονται και τα δύο REBATE την ίδια στιγμή όπως αναφέρεται και στην ερμηνευτική εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ.
3) Λόγω του ατομικού ορίου ανά πάροχο που ανακοινώθηκε θα αναπροσαρμοστεί το CLAWBACK του 1ου εξαμήνου αφού πρώτα συνυπολογισθεί το Rebate και το ατομικό όριο ανά πάροχο και επί πιθανής υπέρβασης στο όριο του νομού.
4) Το ατομικό όριο είναι η δαπάνη εκείνη που πληρώνει σε κάθε πάροχο Υγείας ο ΕΟΠΥΥ συμπεριλαμβανομένου και του φόρου και λοιπών κρατήσεων που είναι υποχρεωμένος ο ΕΟΠΥΥ να αποδίδει για τον κάθε πάροχο Υγείας στο κράτος.   Για τους κλινικοεργαστηριακούς αυτό ορίζεται αφού αφαιρεθεί το Rebate όγκου για τους πρώτους 8 μήνες και το 40% από την ασφαλιστική τιμή των ιατρικών πράξεων μετά την 1/9/2014 για κάθε ιατρική πράξη που αυτοπαραπέμπεται και εκτελείται και εν συνεχεία αφαιρείται και η συμμετοχή.  Ένα παράδειγμα είναι το Triplex καρδιάς, που η ασφαλιστική τιμή του είναι 58ευρώ.  Από την τιμή αυτή υπολογίζεται το Rebate 40% λόγω αυτοπαραπομπής μετά την 1/9/2014 που είναι 23,2ευρώ  και εν συνεχεία αφαιρείται και η συμμετοχή που βάζει το eΔΑΠΥ που είναι 8,7ευρώ.  Το τελικό ποσό που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ στον ιατρό είναι 26,1ευρώ που υπολογίζεται αν αφαιρεθούν από τα 58ευρώ τα 23,2ευρώ (αυτοπαραπομπή) και 8,7ευρώ (συμμετοχή).   Βάσει αυτού του ποσού δηλαδή των 26,1ευρώ υπολογίζεται το ατομικό όριο ανάλογα με το πόσες εξετάσεις κάνει κάθε ιατρός.
5) Όποιος ιατρός υπερβεί το ατομικό του όριο υφίσταται clawback εάν έχουν υπερβεί όλοι οι πάροχοι το όριο του νομού.  Το clawback είναι ανάλογο με την συμμετοχή του κάθε παρόχου Υγείας στην συνολική υπέρβαση του νομού και πρέπει  αυτό να ανακοινώνεται για λόγους διαφάνειας από τον ΕΟΠΥΥ έστω και σε ποσοστιαία αναλογία.
6) Οι υπόλοιπες διατάξεις του 2243 δεν έχουν μέχρι στιγμής εφαρμοστεί (αριθμητικά όρια κλπ).
7) Για μία ακόμη φορά επισημαίνουμε ότι οι οδηγίες αναγραφής εξετάσεων που ανακοινώθηκαν, δεν έχουν καμία σχέση με αυτές που παραδόθηκαν δια του ΠΙΣ στο Υπουργείο Υγείας τον Μάιο του 2014 από τις επαγγελματικές και επιστημονικές ενώσεις και δεσμεύτηκε η τότε ηγεσία του Υπουργείου να εφαρμόσει.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις φαίνεται ότι πάμε για νέα παράταση των υπαρχουσών συμβάσεων.  Η Ομοσπονδία μας ζητά για μία ακόμη φορά όπως και προ μηνών είχε ζητήσει να ληφθεί μέριμνα για τους νέους ιατρούς με υπογραφή προσωρινών συμβάσεων έως ότου ανακοινωθούν οι τελικές.