Πλήρεις οδηγίες για την συμπλήρωση του Ε9-2013

classic Κλασσικό list Λίστα threaded Νήμα
1 μήνυμα Επιλογές
Απάντηση | Νήμα
Ανοίξτε αυτό το μήνυμα σε προβολή νήματος
|

Πλήρεις οδηγίες για την συμπλήρωση του Ε9-2013

apofoitoi
Διαχειριστής
Στις 15 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία - Φέτος καλούνται να συμπληρώσουν το έντυπο όχι μόνο όσοι είχαν μεταβολή της περιουσιακής τους κατάστασης το 2012, αλλά και όσοι έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχια - Τυχόν λάθη θα φέρουν ταλαιπωρία με τον ΦΑΠ

Μπορεί οι φορολογούμενοι μόλις να "ξεμπέρδεψαν" με την υποβολή της φετινής φορολογικής τους δήλωσης, όμως, για εκατομμύρια πλησιάζει η διορία της 15ης Σεπτεμβρίου, για την υποβολή του εντύπου Ε9 που αφορά τη δήλωση στοιχείων των ακινήτων τους. Η διαφορά είναι ότι για φέτος, δύο είναι οι κύριες κατηγορίες φορολογουμένων που θα τους απασχολήσει το έντυπο Ε9. Η πρώτη κύρια κατηγορία είναι όσοι είχαν κάποια μεταβολή στα ακίνητά τους, μέσα στο 2012 (αγορά, πώληση κλπ). Η δεύτερη κύρια κατηγορία και μεγαλύτερη, είναι όσοι έχουν ακίνητα εκτός σχεδίου, ανεξάρτητα αν για τα ακίνητα αυτά έγινε κάποια μεταβολή ή όχι. Και η υποβολή του εντύπου είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς με βάση τα στοιχεία που θα δώσουν οι φορολογούμενοι, θα καθοριστεί ο φόρος ακίνητης περιουσίας που θα κληθούν να πληρώσουν.  

Με τον οδηγό αυτό, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στο "Πρώτο Θέμα", το newmoney.gr σας δίνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να λύσετε τις απορίες σας και να υποβάλετε το έντυπο Ε9 με λιγότερα λάθη και μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μέχρι πότε πρέπει να υποβληθεί το Ε9;

Το έντυπο Ε9 πρέπει να υποβληθεί μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 (ΠΟΛ 1159/2013).

Μήπως θα δοθεί παράταση;

Από το Υπουργείο Οικονομικών τονίζεται με έμφαση ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση. Όμως επειδή είναι πάρα πολλοί οι φορολογούμενοι που πρέπει να υποβάλλουν το έντυπο Ε9, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στη χειρότερη περίπτωση θα υπάρξει μία ανοχή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να περιμένετε να το υποβάλετε την τελευταία στιγμή.

Με ποιον τρόπο θα υποβληθεί το Ε9;

Η υποβολή του εντύπου δήλωσης στοιχείων των ακινήτων του έτους 2013, εφόσον υπάρχει τέτοια υποχρέωση, γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, μέσω ίντερνετ (ΠΟΛ 1029/2013).

Τι χρειάζεται για την υποβολή;

Για να υποβληθεί το έντυπο Ε9 μέσω Ίντερνετ, το πρόσωπο που θα κάνει την υποβολή πρέπει να είναι ενεργός χρήστης των υπηρεσιών του Taxisnet.

Πώς θα υποβληθεί το Ε9;

Η υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων γίνεται ΑΤΟΜΙΚΑ. Κάθε ένας υποβάλλει, όταν έχει υποχρέωση, μόνος του το έντυπο Ε9 και όχι σε οικογενειακή βάση όπως γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια (ΠΟΛ 1175/2013).

Παράδειγμα: Μέσα στο 2012 σε ένα ζευγάρι, ο σύζυγος πούλησε ένα διαμέρισμα και η σύζυγος πούλησε ένα οικόπεδο. Είναι υποχρεωμένοι και οι δύο να υποβάλλουν έντυπο Ε9. Ο κάθε σύζυγος θα υποβάλλει μόνος του Ε9 ξεχωριστά. Έτσι θα υποβληθούν ηλεκτρονικά δύο ξεχωριστά έντυπα δηλώσεων ακινήτων. Αν αυτό είχε γίνει παλαιότερα θα υποβάλλονταν μία δήλωση Ε9 ενιαία και για τους δύο συζύγους, η οποία θα περιείχε και τις δύο αυτές πράξεις.

Όσοι έχουν ακίνητα εκτός σχεδίου τι θα κάνουν;

Τα φυσικά πρόσωπα που την 1η Ιανουαρίου 2013 έχουν πλήρη ή ψιλή κυριότητα ή επικαρπία σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού (2ος πίνακας της δήλωσης στοιχείων ακινήτων), υποχρεούνται να ελέγξουν ηλεκτρονικά την περιουσιακή κατάσταση των γηπέδων αυτών και να τροποποιήσουν, συμπληρώσουν ή και διαγράψουν αυτά, έτσι ώστε ο 2ος πίνακας της δήλωσης Ε9 να απεικονίζεται ορθά.

Όσοι παντρεύτηκαν ή πήραν διαζύγιο;

Όσοι παντρεύτηκαν ή πήραν διαζύγιο δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι σχετικά με το Ε9. Πρέπει όμως να δηλώσουν τη μεταβολή της σχέσης τους στο τμήμα μητρώου της εφορίας.

Για τους αποβιώσαντες τι ισχύει;

Όσοι έχουν αποβιώσει μέχρι 31-12-2012 και δεν είχαν μεταβολή στα ακίνητά τους μέσα στο 2012, δεν χρειάζεται να υποβληθεί το έντυπο Ε9, εφόσον έχει δηλωθεί το συμβάν στο μητρώο της αρμόδιας εφορίας (ΠΟΛ 1029/2013).

Αν δεν δηλώθηκε το συμβάν;

Αν δεν δηλώθηκε το συμβάν στο μητρώο, υποβάλλεται χειρόγραφα το Ε9 στην εφορία.

Θα υποβληθεί σε δύο αντίτυπα μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2013. Το έντυπο Ε9 υποβάλλεται και υπογράφεται από τους κληρονόμους, από κάποιον από αυτούς ή από πληρεξούσιο που έχει ειδικά εξουσιοδοτηθεί για την υποβολή (ΠΟΛ 1175/2013).

Πότε άλλοτε το Ε9 υποβάλλεται χειρόγραφα;

Η δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) υποβάλλεται χειρόγραφα στην εφορία και στην περίπτωση που αυτός που έχει υποχρέωση να υποβάλλει το έντυπο Ε9 έτους 2013 έχει αποβιώσει και είχε μεταβολή στα ακίνητά του μέσα στο 2012.

Ποιος θα δηλώσει τα ακίνητα του εκλιπόντος το 2012;

Αν δεν έχει δημοσιευθεί διαθήκη μέχρι 31-12-2012 τα ακίνητα θα περιληφθούν στο έντυπο Ε9 που θα υποβάλλουν οι εξ αδιαθέτου κληρονόμοι κατά το ποσοστό που κληρονομεί ο καθένας. Αν έχει δημοσιευθεί διαθήκη μέχρι 31-12-2012 θα δηλωθούν από τους κληρονόμους που ορίζονται στη διαθήκη.

Γιατί πρέπει να προσέξω φέτος την υποβολή ή την οριστικοποίηση του Ε9;

Με βάση την υποβολή όλων των εντύπων Ε9, τόσο των προηγούμενων χρόνων όσο και του φετινού, όταν υπάρχει τέτοια υποχρέωση καθώς και την οριστικοποίηση των εκτός σχεδίου αγροτεμαχίων, θα γίνει ο υπολογισμός του φόρου της ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) από το υπουργείο.

Πότε μπορώ να κάνω τη διόρθωση στο ΦΑΠ αν υπάρχουν λάθη;

Σε περίπτωση διαφωνίας του φορολογούμενου με τα στοιχεία των ακινήτων, όπως αυτά αναγράφονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα – δήλωση Φ.Α.Π., υπάρχει η δυνατότητα αυτά να διορθωθούν, με υποβολή στην εφορία εντύπου Ε9 για το έτος που διαφωνεί. Ο φορολογούμενος μπορεί να προσθέσει, να αφαιρέσει ή να διαγράψει ακίνητο.

Για τα έτη 2011, 2012 και 2013, οι διορθώσεις που γίνονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του τέταρτου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης της δήλωσης – εκκαθαριστικού σημειώματος Φ.Α.Π., θεωρούνται ότι έγιναν από λάθος της υπηρεσίας και δεν επιβάλλονται πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα (ΠΟΛ 1225/2012, 1188/2013).
 

Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι φέτος για το Ε9

Οι φορολογούμενοι ανάλογα με την περίπτωση που υπάγονται πρέπει να κάνουν και τις ανάλογες ενέργειες όσον αφορά την υποβολή ή μη του εντύπου Ε9.

Οι συνήθεις περιπτώσεις για το φορολογούμενο είναι οι εξής:

1) Να μην έγινε μεταβολή στα ακίνητα που είχε μέσα στο 2012 και να μην έχει αγροτεμάχια.

2) Να μην έγινε μεταβολή στα ακίνητα που είχε μέσα στο 2012 και να έχει αγροτεμάχια.

3) Να έγινε μεταβολή στα ακίνητα που είχε μέσα στο 2012 και να μην έχει αγροτεμάχια.

4) Να έγινε μεταβολή στα ακίνητα που είχε μέσα στο 2012 και να έχει αγροτεμάχια.

Ας δούμε μία προς μία όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις.

1) Όταν δεν έγινε μεταβολή στα ακίνητα που είχε μέσα στο 2012 και δεν είχε αγροτεμάχια δεν χρειάζεται να κάνει απολύτως τίποτε, όσον αφορά το έντυπο Ε9.

2) Όταν δεν έγινε μεταβολή στα ακίνητα που είχε μέσα στο 2012 και την 1η Ιανουαρίου 2013 είχε πλήρη ή ψιλή κυριότητα ή επικαρπία σε αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού (2ος πίνακας της δήλωσης στοιχείων ακινήτων), υποχρεώνεται να ελέγξει ηλεκτρονικά την περιουσιακή κατάσταση των γηπέδων αυτών και να τροποποιήσει, συμπληρώσει ή και να διαγράψει αυτά, έτσι ώστε ο 2ος πίνακας της δήλωσης Ε9 να απεικονίζεται ορθά. Στο τέλος θα κάνει οριστικοποίηση της ορθής απεικόνισης.

Επιπλέον πρέπει να γράψει και τους αριθμούς παροχής του ρεύματος για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

3) Όταν έγινε μεταβολή στα ακίνητα που είχε μέσα στο 2012 και δεν είχε αγροτεμάχια, υποχρεώνεται να υποβάλλει με ηλεκτρονικό τρόπο ατομικά, το έντυπο Ε9 και να δηλώσει τις μεταβολές που έγιναν μέσα στο 2012.

Επιπλέον πρέπει να γράψει και τους αριθμούς παροχής του ρεύματος για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

4) Όταν έγινε μεταβολή στα ακίνητα που είχε μέσα στο 2012 και είχε και αγροτεμάχια την 1-1-2013 τότε υποχρεώνεται:

α) να υποβάλλει με ηλεκτρονικό τρόπο ατομικά, το έντυπο Ε9 και να δηλώσει τις μεταβολές που έγιναν μέσα στο 2012.

β) να ελέγξει ηλεκτρονικά την περιουσιακή κατάσταση των αγροτεμαχίων και να τροποποιήσει, συμπληρώσει ή και να διαγράψει αυτά, έτσι ώστε ο 2ος πίνακας της δήλωσης Ε9 να απεικονίζεται ορθά. Στο τέλος θα κάνει οριστικοποίηση της ορθής απεικόνισης.

γ) να γράψει και τους αριθμούς παροχής του ρεύματος για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Τι πρέπει να κάνουν τα νομικά πρόσωπα;

Όλα τα νομικά πρόσωπα που έχουν ακίνητα ή δικαιώματα σε ακίνητα υποχρεώνονται να υποβάλλουν το έντυπο Ε9 για όλα τους τα ακίνητα ανεξάρτητα αν είχαν ή δεν είχαν μεταβολές σε αυτά μέσα στο 2012.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ Ε9

 
ΥΠΟΒΟΛΗ Ε9 ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

 Οι παντρεμένοι θα κάνουν μαζί ή χωριστά το έντυπο Ε9;

Οι σύζυγοι όταν έχουν μεταβολές, θα κάνουν χωριστά το έντυπο Ε9. Ο κάθε σύζυγος, όταν έχει τέτοια υποχρέωση, θα κάνει μόνος του, ξεχωριστό έντυπο Ε9.

 Τα παιδιά γράφονται πάνω το Ε9 ή όχι;

Τα προηγούμενα χρόνια, όταν τα ανήλικα παιδιά είχαν ακίνητα και ήταν προστατευόμενα μέλη, γράφονταν πάνω στο τότε κοινό Ε9 μαζί με τους γονείς τους.

Αυτό άλλαξε και όταν υπάρχει υποχρέωση υποβολής εντύπου Ε9 αυτή είναι ατομική για κάθε ένα φυσικό πρόσωπο ενήλικο ή ανήλικο.

Θα λέγαμε επομένως ότι το έντυπο Ε9 μετατράπηκε από οικογενειακό σε ατομικό.

 Αν τα παιδιά έχουν μεταβολές στα ακίνητα;

Τα παιδιά που έχουν μεταβολές στα ακίνητα και είναι προστατευόμενα μέλη στη φορολογία εισοδήματος, θα υποβάλλουν ξεχωριστό, ατομικό έντυπο Ε9 και όχι κοινό με τους γονείς τους.

 Αν τα παιδιά έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης;

Τα παιδιά που έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος επειδή έχουν εισοδήματα στο όνομά τους και είχαν μεταβολή στα ακίνητα τους μέσα στο 2012, υποβάλλουν ηλεκτρονικά ξεχωριστό έντυπο Ε9.


Αν τα υπόλοιπα προστατευόμενα μέλη, εκτός από τα παιδιά, έχουν ακίνητα;

Οι ανιόντες των συζύγων (γονείς, παππούς, γιαγιά), οι ανήλικοι συγγενείς μέχρι 3ο βαθμό, οι ορφανοί από πατέρα και μητέρα και οι ανύπανδροι ή χήροι ή διαζευγμένοι αδελφοί και αδελφές με αναπηρία 67% και πάνω που είναι προστατευόμενα μέλη, αν έχουν μεταβολή σε ακίνητα τους μέσα στο 2012, θα υποβάλουν ηλεκτρονικά ξεχωριστό έντυπο Ε9 στο όνομά τους. Το έντυπο θα είναι ξεχωριστό για κάθε έναν και θα είναι στο όνομά του. Για τους ανιόντες που είναι σύζυγοι, το έντυπο θα είναι πάλι ξεχωριστό για κάθε ένα πρόσωπο.

 Αν η σύζυγος δεν έχει κωδικούς;

Όταν η σύζυγος δεν είναι ενεργή χρήστης, δεν έχει κωδικούς δικούς της, διαρκεί ο γάμος, για την ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε9 μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι κωδικοί του άντρα της (ΠΟΛ 1201/2012). Απαραίτητο είναι όμως να υπάρχει έγγαμη σχέση δηλωμένη στο ηλεκτρονικό υποσύστημα του υπουργείου Taxis-μητρώο.

 
Αν η σύζυγος έχει πάρει δικούς της κωδικούς;

Όταν η σύζυγος πάρει δικούς της κωδικούς και έχει ενεργοποιήσει το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης, δεν είναι πλέον δυνατή η υποβολή του εντύπου Ε9 με τη χρήση των κωδικών του άντρα της. Η υποβολή του Ε9, όταν υπάρχει τέτοια υποχρέωση πρέπει να γίνει με τους δικούς της κωδικούς.

 Ποιος υποβάλλει για τα ανήλικα παιδιά;

Τα ανήλικα παιδιά που είναι προστατευόμενα μέλη από τους γονείς τους και έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν το έντυπο Ε9 π.χ. κληρονομιά, η υποβολή γίνεται από το γονέα στο όνομα του ανήλικου παιδιού με τη χρήση των κωδικών του υπόχρεου γονέα. Απαραίτητο όμως είναι από τα μηχανογραφικά αρχεία του υπουργείου να προκύπτει ποιος είναι ο υπόχρεος γονέας.

 Αν δεν φαίνεται ο υπόχρεος γονέας;

Όταν από το μηχανογραφικό σύστημα δεν προκύπτει ο υπόχρεος γονέας και υπάρχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε9, η δήλωση υποβάλλεται στο όνομα του ανήλικου τέκνου, αφού προηγούμενα πάρει κωδικούς και ενεργοποιήσει το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης στο όνομα του ανήλικου παιδιού.

 Τα ενήλικα παιδιά;

Τα ενήλικα προστατευόμενα παιδιά (π.χ. φοιτητές, σπουδαστές) σε περίπτωση που υπάρχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε9 η υποβολή είναι ατομική και όχι οικογενειακή.

Από την ημερομηνία που ενηλικιώνονται τα παιδιά, δεν είναι δυνατή πλέον η υποβολή του εντύπου Ε9, με τη χρήση των κωδικών του γονέα αλλά τα ενήλικα παιδιά πρέπει να πάρουν δικούς τους κωδικούς, να πιστοποιηθούν ως χρήστες στο ΤΑΧΙΣnet για να υποβάλλουν το Ε9, όταν υπάρχει τέτοια υποχρέωση.
 
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

 Πώς θα ξέρει κάποιος αν υπάρχει η δυνατότητα υποβολής δήλωσης Ε9, όχι μόνο για τον ΑΦΜ του φορολογούμενου αλλά και τη για τη σύζυγο του ή και τα προστατευόμενα μέλη;

Σε κάθε περίπτωση, όποιος χρήστης με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μπορεί να μπει στην εφαρμογή, όχι μόνο για τον δικό του ΑΦΜ αλλά και για τη σύζυγο ή και ανήλικα παιδιά, θα ενημερώνεται κατά την είσοδό του μέσω ανοίγματος σχετικής οθόνης, στην οποία θα επιλέγει για ποιο ΑΦΜ θέλει να μπει στην εφαρμογή.

Εάν δεν εμφανίζεται η οθόνη αυτή, σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις που χρειάζονται και θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία αίτησης εγγραφής νέου χρήστη (εάν δεν έχουν κωδικούς) ή σε αίτηση επανεγγραφής (σε περίπτωση που έχουν ξεχάσει τους κωδικούς τους).

 
Τι άλλο μπορώ να κάνω μέσα από την υπηρεσία υποβολής του Ε9;

Υπάρχει η δυνατότητα να εκτυπωθεί το ατομικό εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρου ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) για τα έτη 2010 και μετά εφόσον βέβαια έχει εκδοθεί.

 
Ποιο είναι το αφορολόγητο για το ΦΑΠ;

Το αφορολόγητο ποσό για το φόρο ακίνητης περιουσίας είναι 400.000 ευρώ για το 2010 και 200.000 ευρώ για το 2011, 2012 και 2013.
 
Μπορώ από την εφαρμογή υποβολής του Ε9 να κάνω μεταβολή σχέσης;

Η δήλωση του Ε9 υποβάλλεται ατομικά από κάθε ένα φυσικό πρόσωπο και για αυτό το λόγο δεν επιτρέπονται μεταβολές της σχέσης κατά την υποβολή του Ε9.

Η μεταβολή της σχέσης (γάμος, διαζύγιο κλπ.) δηλώνονται υποχρεωτικά στο τμήμα μητρώου της εφορίας.

Πώς μπορώ να κάνω προσωρινή αποθήκευση της δήλωσης του Ε9;

Δε χρειάζεται να γίνει κάποια ξεχωριστή ενέργεια. Η δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) αποθηκεύεται προσωρινά αυτόματα σε κάθε ολοκληρωμένη ενέργεια που γίνεται π.χ εγγραφή νέου ακινήτου κλπ.

Σε πόσα αντίτυπα υποβάλλεται το Ε9;

Στη χειρόγραφη υποβολή υποβάλλεται σε δύο αντίτυπα. Η συμπλήρωση καλό είναι να γίνει σε τρία για να κρατηθεί και ένα αντίγραφο.

Το Ε9 υποβάλλεται μαζί με τη φορολογική δήλωση;

Η υποβολή του εντύπου Ε9, όταν υπάρχει τέτοια υποχρέωση, είναι ανεξάρτητη από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Αποτελεί πλέον το Ε9 αυτοτελή «Δήλωση στοιχείων ακινήτων» και η υποβολή του δεν εξαρτάται από την υποβολή οποιασδήποτε άλλης δήλωσης ή εντύπου.

Το υποβάλλουν μόνο οι Έλληνες ή και οι αλλοδαποί;

Η υπηκοότητα δεν παίζει κανένα ρόλο, ούτε ο τόπος κατοικίας του ιδιοκτήτη αν είναι η Ελλάδα ή το εξωτερικό. Το κριτήριο που λαμβάνεται υπόψη είναι το ακίνητο που βρίσκεται στην Ελλάδα.

Οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν Ε9;

Όλοι όσοι είχαν την 1-1-2013 στην κυριότητά τους ακίνητα εκτός σχεδίου είναι υποχρεωμένοι να ελέγξουν ηλεκτρονικά μέχρι 15-9-2013 την περιουσιακή τους κατάσταση, όπως αυτή εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr), προκειμένου να τη συμπληρώσουν, τροποποιήσουν και να την οριστικοποιήσουν. Το ίδιο ισχύει και για τους αγρότες που έχουν δικά τους χωράφια (άρθρο 19 Ν.4110/2013).

Οι Έλληνες μετανάστες που έχουν ακίνητα πρέπει να υποβάλλουν Ε9;

Όσοι Έλληνες βρίσκονται στο εξωτερικό (Αυστραλία, Γερμανία, Καναδά, Ηνωμένες πολιτείες κλπ.) και είχαν μεταβολή στα ακίνητά τους στην Ελλάδα μέσα στο 2012 υποχρεώνονται να υποβάλλουν το έντυπο Ε9 ανεξάρτητα αν είχαν ή δεν είχαν εισοδήματα από αυτά.

Οι Έλληνες του εξωτερικού που έχουν χωράφια στην Ελλάδα;

Οι Έλληνες του εξωτερικού που είχαν την 1-1-2013 στην κυριότητά τους ακίνητα εκτός σχεδίου (χωράφια, βοσκοτόπια, δασικές εκτάσεις κλπ.) είναι υποχρεωμένοι να ελέγξουν ηλεκτρονικά μέχρι 15-9-2013 την περιουσιακή τους κατάσταση, όπως αυτή εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr), προκειμένου να τη συμπληρώσουν, τροποποιήσουν και να την οριστικοποιήσουν. (άρθρο 19 Ν.4110/2013).

Μήπως πρέπει να δηλωθούν και τα ακίνητα του εξωτερικού;

Δεν υπάρχει υποχρέωση να δηλωθούν στο Ε9 τα ακίνητα που έχουν στην κυριότητά τους οι Έλληνες και αυτά βρίσκονται στο εξωτερικό.

Αν κάποιοι δεν έχουν εισοδήματα έχουν όμως ακίνητο εκτός σχεδίου;

Υποχρεώνονται να ελέγξουν ηλεκτρονικά μέχρι 15-9-2013 την περιουσιακή τους κατάσταση, προκειμένου να τη συμπληρώσουν, τροποποιήσουν και να την οριστικοποιήσουν, ανεξάρτητα αν έχουν ή δεν έχουν εισοδήματα.

Όσοι δεν έχουν εισοδήματα και έχουν ένα μικρό ποσοστό σε ακίνητο εκτός σχεδίου;

Υποχρεώνονται να ελέγξουν ηλεκτρονικά μέχρι 15-9-2013 την περιουσιακή τους κατάσταση, προκειμένου να τη συμπληρώσουν, τροποποιήσουν και να την οριστικοποιήσουν, ανεξάρτητα αν έχουν ή δεν έχουν εισοδήματα.

Οι άνεργοι που δεν έχουν εισοδήματα πρέπει να υποβάλλουν το Ε9;

Οι άνεργοι που μέσα στο 2012 είχαν μεταβολή στα ακίνητά τους (π.χ. πώληση διαμερίσματος, χωραφιού κλπ.) είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν ηλεκτρονικά Ε9 ανεξάρτητα αν έχουν ή δεν έχουν εισοδήματα.

Οι άνεργοι που έχουν χωράφια;

Οι άνεργοι που την 1-1-2013 είχαν στην κυριότητά τους χωράφια εκτός σχεδίου υποχρεώνονται να ελέγξουν ηλεκτρονικά μέχρι 15-9-2013 την περιουσιακή τους κατάσταση, προκειμένου να τη συμπληρώσουν, τροποποιήσουν και να την οριστικοποιήσουν, ανεξάρτητα αν έχουν ή δεν έχουν εισοδήματα.

Σε ποια Δ.Ο.Υ. υποβάλλεται το έντυπο Ε9;

Το έντυπο Ε9 υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. που υποβάλλεται η δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Ποια ακίνητα δηλώνονται φέτος;

Δηλώνονται ηλεκτρονικά με το Ε9 φέτος τα ακίνητα που έγινε μεταβολή μέσα στο 2012 σε σχέση με όσα υπήρχαν και μπορεί να έχουν αποκτηθεί με οποιαδήποτε αιτία όπως αγορά, δωρεά, γονική παροχή, κληρονομιά, χρησικτησία κλπ. ή να έχουν μεταβιβαστεί.

Όταν τα ακίνητα είναι επίδικα από πότε ανήκουν στο φορολογούμενο;

Από την ημέρα που εκδόθηκε η τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Αν τα ακίνητα αποκτήθηκαν με πλειστηριασμό;

Αυτά θεωρούνται ότι ανήκουν στο φορολογούμενο από την ημέρα σύνταξης της κατακυρωτικής έκθεσης όταν η μεταβίβαση γίνεται με αναγκαστικό ή εκούσιο πλειστηριασμό.

Αν στο συμβόλαιο υπάρχει αίρεση ποιος θα δηλώσει το ακίνητο;

Όταν στο συμβόλαιο υπάρχει αίρεση υποχρεωμένος να δηλώσει το ακίνητο είναι ο αγοραστής αν υπάρχει διαλυτική αίρεση και ο πωλητής αν υπάρχει αναβλητική αίρεση.

Αν υπάρχει συμβολαιογραφικό προσύμφωνο ποιος δηλώνει το ακίνητο;

Εκτός από τις δύο περιπτώσεις που αναφέρονται στη συνέχεια, σε κάθε άλλη περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου με προσύμφωνο υποχρεωμένος να δηλώσει το ακίνητο στο έντυπο Ε9 είναι ο πωλητής με προσύμφωνο, ανεξάρτητα από την παράδοση της χρήσης του ακινήτου στον αγοραστή με προσύμφωνο.

Αν υπάρχει συμβολαιογραφικό προσύμφωνο με ημερομηνία παράδοσης ποιος δηλώνει το ακίνητο;

Αν ο εργολάβος έχει υποσχεθεί τη μεταβίβαση ακινήτου με συμβολαιογραφικό προσύμφωνο σε τρίτον και έχει παραδώσει τη χρήση του με ιδιαίτερη συμβολαιογραφική πράξη που συντάχθηκε μέσα σε δύο μήνες από την παράδοση της χρήσης του ακινήτου, υποχρεωμένος να δηλώσει το ακίνητο είναι ο αγοραστής με προσύμφωνο. Όταν η ημερομηνία παράδοσης γράφεται στο προσύμφωνο δεν χρειάζεται χωριστή πράξη παράδοσης.

Όταν στο προσύμφωνο υπάρχει όρος αυτοσύμβασης;

Αν στο προσύμφωνο υπάρχει ο όρος της αυτοσύμβασης και δεν έχει γίνει το οριστικό συμβόλαιο μέχρι 31-12-2012 υποχρεωμένος να δηλώσει το ακίνητο στο Ε9 είναι ο αγοραστής με προσύμφωνο.

Αν είναι επίδικο το ακίνητο ποιος το δηλώνει;

Όταν υπάρχει επίδικο ακίνητο υποχρεωμένος να το δηλώσει στο Ε9 είναι αυτός που νέμεται το ακίνητο.

Αν αγοράσθηκαν, δωρίσθηκαν κλπ. από πότε υπάρχει κυριότητα;

Σε περίπτωση αγοράς, γονικής παροχής, δωρεάς κλπ. το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει στο φορολογούμενο από την ημέρα σύνταξης του οριστικού συμβολαίου.

Μήπως πρέπει να υποβληθούν και οι τίτλοι κυριότητος των ακινήτων;

Για τα ακίνητα που θα δηλωθούν στο έντυπο Ε9 δεν χρειάζεται να υποβληθούν οι τίτλοι κυριότητας τους. Σε περίπτωση προσθήκης νέου ακινήτου ή διαγραφής ακινήτου που είχε δηλωθεί σε προηγούμενα Ε9, γράφεται στις σημειώσεις του φορλογουμένου στην πρώτη σελίδα, ο αριθμός και η ημερομηνία του συμβολαίου αγοράς ή πώλησης και το ονοματεπώνυμο και η έδρα του συμβολαιογράφου.

Αν το ακίνητο αγοράσθηκε και πουλήθηκε μέσα στο 2012;

Για το ακίνητο που αγοράσθηκε και πωλήθηκε μέσα στο 2012 δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε9 από αυτόν και μόνο το λόγο.

Αν μέσα στο 2013 πουλήθηκε ή αγοράσθηκε ακίνητο;

Η ημερομηνία που λαμβάνεται υπόψη για την υποβολή του εντύπου Ε9 είναι η 1-1-2013. Αν μέσα στο 2012 δεν έγινε μεταβολή στα ακίνητα που υπήρχαν δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε9 φέτος. Για το ακίνητο που πουλήθηκε μέσα στο 2013 θα υποβληθεί έντυπο το Ε9 του χρόνου, δηλαδή το 2014.

Σημειώνεται ότι το ίδιο ισχύει αν αντί για πώληση έχει υπάρξει αγορά ακινήτου μέσα στο 2013.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Ε9

Πού θα γραφτούν τα στοιχεία των ακινήτων στο Ε9;

Τα στοιχεία των ακινήτων γράφονται στις εσωτερικές σελίδες του εντύπου Ε9.

Πόσους πίνακες έχει το έντυπο Ε9;

Το έντυπο έχει δύο πίνακες.

Ποια ακίνητα γράφονται στον πρώτο πίνακα;

Στον πίνακα 1 γράφονται:

Όλα τα κτίσματα που βρίσκονται στην Ελλάδα ανεξάρτητα αν αυτά είναι εντός ή εκτός σχεδίου ή οικισμού.

Όλα τα οικόπεδα που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού ανεξάρτητα αν έχουν ή δεν έχουν κτίσματα.

 Ποια ακίνητα γράφονται στον δεύτερο πίνακα;

Στον πίνακα 2 γράφονται τα αγροτεμάχια, τα γήπεδα και οι εκτάσεις που είναι εκτός σχεδίου πόλης ή εκτός οικισμού.

Τα κτίσματα που υπάρχουν σε αυτές τις εκτός σχεδίου εκτάσεις, γράφονται τόσο στον πίνακα 1 όσο και στον πίνακα 2.


Πώς γράφεται το ακίνητο στο Ε9;

Σε κάθε μία γραμμή γράφεται μία ενιαία ιδιοκτησία που είναι π.χ. ένα οικόπεδο.

 Η επιφάνεια των ακινήτων γράφεται μόνο σε ακέραια ψηφία ή και σε δεκαδικά;

Η επιφάνεια του κτίσματος, του οικοπέδου, του αγροτεμαχίου κλπ. γράφεται όχι μόνο με ακέραια αλλά και μέχρι δύο δεκαδικά ψηφία (όχι με τη μορφή κλάσματος).

 Μήπως σε κάποιες στήλες γράφονται περισσότερα δεκαδικά ψηφία;

Στις στήλες 16 και 20 του πίνακα 1 και στη στήλη 19 του πίνακα 2 που αφορούν το ποσοστό συνιδιοκτησίας του ακινήτου γράφονται μέχρι πέντε δεκαδικά ψηφία (όχι με τη μορφή κλάσματος).

 Τα διαμερίσματα σε πολυκατοικία πώς δηλώνονται;

Για τα διαμερίσματα ή τις επαγγελματικές στέγες που βρίσκονται σε πολυκατοικία δεν χρειάζεται να γραφτεί η αναλογία του οικοπέδου που ανήκει σε κάθε ιδιοκτησία.


Πώς γράφονται οι βοηθητικοί χώροι;

Οι βοηθητικοί χώροι (αποθήκη, χώρος στάθμευσης κλπ.) αν δεν έχουν ποσοστό στο οικόπεδο γράφονται στην ίδια γραμμή με τον κύριο χώρο του ακινήτου. Αντίθετα αν έχουν ποσοστό επί του οικοπέδου είναι αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες και γράφονται σε χωριστή σειρά του εντύπου Ε9.

Ο χώρος στάθμευσης στην πυλωτή πώς γράφεται;

Ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων στην πυλωτή γράφεται στην ίδια γραμμή στη στήλη των βοηθητικών χώρων μόνο αν αποτελεί παρακολούθημα του συγκεκριμένου ακινήτου (αν αναφέρεται στο συμβόλαιο ως παρακολούθημα ή ως δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης). Το ίδιο ισχύει και για τις αποθήκες που δεν είναι ανεξάρτητες ιδιοκτησίες δηλαδή δεν έχουν ποσοστό στο οικόπεδο.

 Πώς θα γραφτεί το δικαίωμα υψούν (αέρας);

Το δικαίωμα υψούν γράφεται σε ξεχωριστή γραμμή εφόσον αποτελεί ξεχωριστή ιδιοκτησία, σε εκατοστά συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου.

 Πώς γράφεται η μεταφορά του συντελεστή δόμησης;

Σε μεταφορά του συντελεστή δόμησης γράφονται τα στοιχεία του βαρυνόμενου ακινήτου, τα τετραγωνικά μέτρα του μελλοντικού κτίσματος και όχι εκατοστά επί του οικοπέδου. Στη στήλη όροφος εκτός από το ισόγειο που έχει κωδικό 0, γράφεται ο κωδικός 1.


Οι μεζονέτες πώς γράφονται;

Οι κατοικίες που εκτείνονται σε περισσότερους από έναν ορόφους και αποτελούν ενιαία λειτουργική ενότητα γράφονται σε μία γραμμή. Επιφάνεια γράφεται το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων στη στήλη του ορόφου γράφεται ο κωδικός του ψηλότερου ορόφου.

Τα κτίσματα που είναι εκτός σχεδίου πώς γράφονται;

Όλα τα κτίσματα γράφονται στον πίνακα 1 ανεξάρτητα αν είναι σε οικόπεδο εντός σχεδίου ή σε γήπεδο (αγροτεμάχιο) εκτός σχεδίου. Όταν τα κτίσματα είναι σε γήπεδο (αγροτεμάχιο) εκτός σχεδίου, εκτός από τον πίνακα 1 η επιφάνεια τους γράφεται και στον πίνακα 2.

Αν δεν υπάρχει οικοδομική άδεια ποιο έτος γράφεται;

Όταν δεν υπάρχει οικοδομική άδεια στη στήλη 14 του πίνακα 1 στο έτος κατασκευής για το κτίσμα γράφεται το έτος κατασκευής το οποίο προκύπτει από οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο.

 Αν υπάρχουν περισσότερες οικοδομικές άδειες;

Όταν για το ίδιο κτίσμα υπάρχουν περισσότερες από μία οικοδομικές άδειες στο έτος κατασκευής γράφεται το έτος της νεότερης άδειας.

 Τι σημαίνει το Π στη στήλη 6 του πίνακα 1;

Το Π στη στήλη 6 σημαίνει πρόσοψη του ακινήτου.

 Πότε συμπληρώνεται η στήλη 6;

Η στήλη 6 συμπληρώνεται με «Χ» στην αντίστοιχη στήλη του δρόμου ή των δρόμων που έχει πρόσοψη ή προσόψεις το ακίνητο. Αν το ακίνητο δεν έχει πρόσοψη ή προσόψεις σε δρόμο δεν συμπληρώνονται οι στήλες 6. Στη στήλη 28 όταν το ακίνητο είναι χωρίς πρόσοψη «τυφλό» γράφεται ο αριθμός μηδέν «0».

 Ποιες πλευρές θεωρούνται προσόψεις του ακινήτου;

Για τα κτίσματα προσόψεις θεωρούνται οι πλευρές που έχουν άνοιγμα (πόρτα, παράθυρο ή βιτρίνα) σε δρόμο στοά ή τον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου.

Για τα οικόπεδα προσόψεις είναι οι πλευρές που συνορεύουν με κοινόχρηστους χώρους όπως δρόμους, πλατείες κλπ.

 Πότε γράφεται ο αριθμός του οικοδομικού τετραγώνου;

Ο αριθμός οικοδομικού τετραγώνου που βρίσκεται το ακίνητο γράφεται όταν δεν υπάρχουν ονόματα των δρόμων που περικλείουν το ακίνητο.

 Πού θα βρούμε τον αριθμό οικοδομικού τετραγώνου;

Ο αριθμός οικοδομικού τετραγώνου το πιθανότερο είναι να γράφεται πάνω στο συμβόλαιο. Αν δεν υπάρχει μπορούμε να απευθυνθούμε στην πολεοδομία ή να τον ψάξουμε στο Ίντερνετ.

 Πότε ένα ακίνητο είναι ημιτελές;

Το ακίνητο θεωρείται ημιτελές αν έχει φτιαχτεί τουλάχιστον ο σκελετός της οικοδομής και πριν ολοκληρωθεί η κατασκευή του.

Όταν ένα ακίνητο είναι ημιτελές τι γράφεται;

Εκτός από τα υπόλοιπα στοιχεία στην στήλη 10 του πίνακα 1 «κατηγορία ακινήτου» πρέπει να συμπληρωθεί ο κωδικός 99.

 Σε ανεγειρόμενη οικοδομή αν αγοράσθηκε διαμέρισμα τι γράφεται στο Ε9;

Αν μέχρι 31-12-2012 έχει μεταβιβαστεί με οριστικό συμβόλαιο διαμέρισμα σε ανεγειρόμενη οικοδομή, σε οποιοδήποτε στάδιο και αν βρίσκεται η οικοδομή, ακόμη και αν δεν έχουν αρχίσει οι εργασίες στο οικόπεδο, θα δηλωθεί από τον αγοραστή το διαμέρισμα ως αποπερατωμένο. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα αν η οικοδομή κτίζεται από ιδιώτη ή με αντιπαροχή.

 Πότε συμπληρώνεται η στήλη 10 του πίνακα 1 «ειδικών συνθηκών»;

Η στήλη 10 του πίνακα 1 συμπληρώνεται όταν υπάρχουν ειδικές συνθήκες για το ακίνητο όπως αν είναι σε αναγκαστική απαλλοτρίωση, υπάρχει άδεια κατεδάφισης, πρόκειται για διατηρητέο κτίσμα, έγινε αναστολή οικοδομικών εργασιών, είναι δεσμευμένο λόγω αρχαιολογικής έρευνας, δεν είναι οικοδομήσιμο ή πρόκειται για κτίσμα υπό ανέγερση.

Αν υπάρχει συνιδιοκτησία μεταξύ συζύγων πώς γράφεται το ακίνητο;

Σε συνιδιοκτησία ακινήτου μεταξύ συζύγων το ποσοστό συνιδιοκτησίας καθενός γράφεται ως να είναι διαφορετικό ακίνητο.

Παράδειγμα: Αγοράσθηκε μέσα στο 2012 ένα νέο διαμέρισμα και ανήκει κατά 50% σε κάθε σύζυγο. Το 2013 θα υποβληθούν δύο ξεχωριστά έντυπα Ε9, ένα για κάθε σύζυγο.

Το διαμέρισμα που αγοράσθηκε το 2012 θα δηλωθεί από το σύζυγο το 2013 κατά 50% στο δικό του Ε9 και από τη σύζυγο στο δικό της Ε9 πάλι κατά 50%.

 Αν υπάρχει συνιδιοκτησία μεταξύ συζύγων και των παιδιών πώς γράφεται το ακίνητο;

Σε συνιδιοκτησία ακινήτου μεταξύ συζύγων και των παιδιών που είναι προστατευόμενα μέλη το ποσοστό συνιδιοκτησίας καθενός γράφεται ως να είναι διαφορετικό ακίνητο.

Όταν υπάρξει υποχρέωση υποβολής Ε9, το κάθε ένα φυσικό πρόσωπο ενήλικο ή ανήλικο ανεξάρτητα από συγγένεια θα υποβάλλει ξεχωριστό, δικό του έντυπο Ε9 ηλεκτρονικά.

 ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

 Υποβολή του Ε9 από όλα τα νομικά πρόσωπα;

Τα νομικά πρόσωπα, ορίζεται ρητά στο νόμο ότι υποχρεώνονται να υποβάλλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) ΜΕ ΟΛΑ τα ακίνητα που είχαν στην κατοχή τους την 1-1-2013 ανεξάρτητα εάν είχαν μεταβολές ή όχι μέσα στο 2012 (άρθρο 19 ν. 4110/2013).

 Μέχρι πότε υποβάλλεται το Ε9 των νομικών προσώπων;

Η προθεσμία της ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) είναι μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2013 (ΠΟΛ 1159/2013).


Σε διακοπή εργασιών των νομικών προσώπων;

Όταν για τα νομικά πρόσωπα έχει ολοκληρωθεί στην εφορία η διακοπή των εργασιών τους μέχρι τις 31-12-2012, δεν χρειάζεται να υποβληθεί η δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2013.

 Οι εταιρείες που έχουν ακίνητα υποχρεώνονται να υποβάλλουν Ε9;

Οι Ομόρρυθμες, οι Ετερόρρυθμες Εταιρείες, οι Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης, οι Ανώνυμες Εταιρείες οι κοινωνίες αστικού δικαίου, οι αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρείες, οι συμμετοχικές ή αφανείς καθώς και οι κοινοπραξίες που έχουν πλήρη κυριότητα, επικαρπία, ψιλή κυριότητα ή δικαίωμα οίκησης σε ακίνητα υποχρεώνονται να υποβάλλουν το έντυπο Ε9.

 Οι συνεταιρισμοί και οι δημοτικές επιχειρήσεις θα υποβάλλουν Ε9;

Οι συνεταιρισμοί και οι ενώσεις τους, οι δημόσιες δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι αλλοδαπές επιχειρήσεις που λειτουργούν με οποιοδήποτε τύπο εταιρείας και οι κάθε είδους αλλοδαποί οργανισμοί που αποβλέπουν στην απόκτηση οικονομικών ωφελημάτων που έχουν πλήρη κυριότητα, επικαρπία, ψιλή κυριότητα ή δικαίωμα οίκησης σε ακίνητα υποχρεώνονται να υποβάλλουν το έντυπο Ε9.

 Τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα υποχρεώνονται να υποβάλλουν Ε9;

Τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ημεδαπά ή αλλοδαπά νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου στα οποία περιλαμβάνονται και τα κάθε είδους ιδρύματα θα υποβάλλουν τη δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9), αν έχουν πλήρη κυριότητα, επικαρπία, ψιλή κυριότητα ή δικαίωμα οίκησης σε ακίνητα. Αν δεν υποχρεώνονται σε δήλωση φορολογίας εισοδήματος θα υποβάλλουν μόνο το έντυπο Ε9.

 Ποιος απαλλάσσεται από την υποβολή του Ε9;

Όλα τα νομικά πρόσωπα που έχουν πλήρη κυριότητα, επικαρπία, ψιλή κυριότητα ή δικαίωμα οίκησης σε ακίνητα στην Ελλάδα υποχρεώνονται να καταθέσουν το έντυπο Ε9 με όλα τα ακίνητα που είχαν την 1-1-2013, π.χ τα ημεδαπά και αλλοδαπά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα.

Απαλλαγή από την υποβολή του εντύπου Ε9 έχει μόνο το Ελληνικό Δημόσιο με στενή έννοια, όλα τα νομικά πρόσωπα έχουν υποχρέωση υποβολής του.

 Αν δεν φτάνουν οι γραμμές του Ε9 για να καταχωρηθούν όλα τα ακίνητα τι θα κάνουμε;

Αν υπάρχουν πολλά ακίνητα και οι γραμμές που έχει το Ε9 δεν φθάνουν να τα καταχωρήσουμε όλα θα συμπληρώσουμε και ένα δεύτερο ή και τρίτο Ε9 κάνοντας σχετική σημείωση πάνω στο πρώτο έντυπο που υποβάλλουμε.

Ποιες είναι οι συνέπειες της μη υποβολής ή της λαθεμένης υποβολής του Ε9;

Όπως ορίζεται από το άρθρο 4 παραγρ. 1 του νόμου 2523/1997 «Τα πρόσωπα που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από την κείμενη φορολογική νομοθεσία υπόκεινται για κάθε παράβαση σε πρόστιμο που ορίζεται από 117 ευρώ μέχρι 1.170 ευρώ».

 Υπάρχει παραγραφή για το Ε9;

Η υποχρέωση του φορολογουμένου για την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) δεν παραγράφεται.

 Ε9 ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥΧΟΙ

 Έντυπο Ε 9 Υποχρέωση εργολάβου.

Αν έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που εκδόθηκε η αρχική οικοδομική άδεια ο εργολάβος υποχρεώνεται να υποβάλλει το έντυπο Ε9 και να δηλώσει τα ακίνητα που συμφώνησε με τον οικοπεδούχο να μεταβιβάσει και δεν έχουν μεταβιβαστεί στον ίδιο ή σε τρίτο πρόσωπο.

Δηλώνονται όμως από τον εργολάβο στο Ε9 και τα ακίνητα που δεν έχουν μεταβιβαστεί αλλά έχουν νοικιαστεί ή χρησιμοποιηθεί από αυτόν με οποιονδήποτε τρόπο πριν να περάσουν τρία χρόνια από την αρχική οικοδομική άδεια (Άρθρο 51 Ν 3842/2010).

 Ποια ακίνητα θα δηλώσουν;

Όταν υπάρχουν οι πιο πάνω προϋποθέσεις, στο Ε9 οι εργολάβοι θα δηλώσουν τα ακίνητα που θα πάρουν ως αντάλλαγμα, όπως ορίζεται στο εργολαβικό προσύμφωνο που έχουν συντάξει.

 Έντυπο Ε 9, Υποχρέωση οικοπεδούχου.

Αν έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που εκδόθηκε η αρχική οικοδομική άδεια ο οικοπεδούχος στο οικόπεδο του οποίου κτίζεται οικοδομή από εργολάβο, υποχρεώνεται να υποβάλλει το έντυπο Ε9 και να διαγράψει τα ακίνητα που συμφώνησε να μεταβιβάσει και δεν έχουν μεταβιβαστεί στον εργολάβο ή σε τρίτο πρόσωπο.

Διαγράφονται από τον οικοπεδούχο (από το Ε9) και τα ακίνητα που δεν έχουν μεταβιβαστεί αλλά έχουν νοικιαστεί ή χρησιμοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο από τον εργολάβο πριν να περάσουν τρία χρόνια από την αρχική οικοδομική άδεια.

 Ποια ακίνητα θα διαγράψουν;

Όταν υπάρχουν οι πιο πάνω προϋποθέσεις οι οικοπεδούχοι θα διαγράψουν από το Ε9 τα ακίνητα που συμφωνήθηκε να μεταβιβαστούν και δεν έχουν ακόμη μεταβιβαστεί στους εργολάβους ή σε τρίτα πρόσωπα, όπως ορίζεται στο εργολαβικό προσύμφωνο που έχουν συντάξει μεταξύ τους.

 Ποιες άδειες αφορούν τα ακίνητα;

Τα ακίνητα που θα δηλωθούν φέτος στο έντυπο Ε9 από τους εργολάβους και θα διαγραφούν από τους οικοπεδούχους είναι αυτά που η οικοδομική τους άδεια εκδόθηκε μέσα στο 2009. Έτσι για τα ακίνητα αυτά πρέπει να έχουν συμπληρωθεί τα τρία χρόνια και το αντίστοιχο έντυπο Ε9 υποβάλλεται το πρώτο έτος μετά τη συμπλήρωση της τριετίας.

Σημειώνεται ότι για τις άδειες που εκδόθηκαν το 2008 τα ακίνητα έπρεπε να δηλωθούν πέρυσι στο έντυπο Ε9.


Παράδειγμα: Η οικοδομική άδεια εκδόθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2009. Το έντυπο Ε9 για τη μεταβολή των στοιχείων των ακινήτων θα υποβληθεί το 2013 επειδή η συμπλήρωση της τριετίας έγινε στις 21 Οκτωβρίου του 2012. Το 2013 είναι ο πρώτος χρόνος μετά τη συμπλήρωση της τριετίας.


Ποια δικαιολογητικά χρειάζονται;

Τόσο οι οικοπεδούχοι για να διαγράψουν ακίνητα όσο και οι εργολάβοι για να εγγράψουν ακίνητα στο Ε9 πρέπει να έχουν αν τους ζητηθεί να τα προσκομίσουν, φωτοαντίγραφο της οικοδομικής άδειας και του εργολαβικού προσυμφώνου.

 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

 Εννοιες

 Τι είναι το Α.Τ.ΑΚ.;

Είναι η σύντομη ονομασία του Αριθμού Ταυτότητας ΑΚινήτου. Ο αριθμός ταυτότητας ακινήτου υπάρχει πάνω στο εκκαθαριστικό σημείωμα του Ε.Τ.ΑΚ., και στο εκκαθαριστικό σημείωμα του Φ.Α.Π. αν έχει εκδοθεί. Είναι ένας για κάθε ακίνητο. Ο αριθμός αυτός υπάρχει στον πίνακα Ε του εκκαθαριστικού σημειώματος.

Γράφεται στο έντυπο Ε9 σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ακινήτου ή διαγραφής του ακινήτου.

 Τι είναι το Κ.Α.Ε.Κ.;

Είναι ένας δωδεκαψήφιος αριθμός που είναι ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου. Αφορά τα ακίνητα που έχουν ενταχθεί και καταγραφεί σε περιοχές που εφαρμόσθηκε το εθνικό κτηματολόγιο. Ο αριθμός αυτός υπάρχει πάνω στα έγγραφα που σας έχει στείλει η υπηρεσία του εθνικού κτηματολογίου. Ανάλογα με τη φάση που βρίσκεται η κτηματογράφηση της περιοχής του ακινήτου ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι προσωρινός ή οριστικός.

 Τι είναι το Α.Π.Α.Α.;

Είναι ένα σύστημα Αντικειμενικού Προσδιορισμού της Αξίας των Ακινήτων. Με αυτό το σύστημα αφού ληφθούν υπόψη κάποια δεδομένα όπως η θέση του ακινήτου, η επιφάνεια του, ο όροφος, το βάθος του οικοπέδου, η παλαιότητα, η αντικειμενική αξία της περιοχής, η συνιδιοκτησία κλπ. προσδιορίζεται μία αξία που ονομάζεται «αντικειμενική αξία». Επί της αντικειμενικής αξίας γίνονται φορολογικοί υπολογισμοί όπως η επιβολή του φόρου κλπ.


Τι είναι το Ε.Τ.ΑΚ.;

Είναι η σύντομη ονομασία του φόρου (Ενιαίο Τέλος Ακινήτων) που επιβλήθηκε από την 1-1-2008 μέχρι 31-12-2009 στα οικόπεδα και τα κτίσματα . Καταργήθηκε από την 1-1-2010 και επανήλθε ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).

  ΑΚΙΝΗΤΑ

Ακίνητα κατά το άρθρο 948 Α.Κ. είναι το έδαφος και τα συστατικά του μέρη. Κινητά είναι όσα δεν είναι ακίνητα.
 
Έδαφος

Ως έδαφος νοείται ορισμένο τμήμα της επιφάνειας της γης που πληροί τους όρους της έννοιας του πράγματος και κυρίως του όρου του αυθύπαρκτου, δηλαδή του εξατομικευμένου. Η εξατομίκευση επέρχεται με την ακριβή οριοθέτηση του πράγματος κατά θέση, όρια, πλευρικές διαστάσεις και σχήμα που αποτυπώνονται σε τοπογραφικά διαγράμματα.

 Συστατικά μέρη του ακινήτου.

Ως συστατικά μέρη του ακινήτου νοούνται αφ' ενός εκείνα που προσδιορίζονται με βάση το γενικό κριτήριο του άρθρου 953 Α.Κ. (σύμφωνα με το οποίο συστατικό είναι το μέρος σύνθετου πράγματος που δε μπορεί να αποχωρισθεί από το κύριο πράγμα χωρίς βλάβη δική του ή του κυρίου πράγματος ή χωρίς αλλοίωση της ουσίας ή του προορισμού τους ή και των δύο) και αφετέρου εκείνα που θεωρούνται συστατικά από το νόμο (954 Α.Κ.).

 Ποια είναι η επιφάνεια του ακινήτου;

Είναι το εμβαδόν σε τετραγωνικά μέτρα (μ2). Προκειμένου περί κτισμάτων, ως επιφάνεια λαμβάνεται το εμβαδόν αυτών μετά των εξωτερικών τοίχων. Αν στην επιφάνεια περιλαμβάνονται και οι κοινόχρηστοι χώροι (μικτή επιφάνεια), ως επιφάνεια λαμβάνεται η μικτή μειωμένη κατά ποσοστό δέκα στα εκατό (10%), δηλαδή πολλαπλασιασμένη επί 0,90. Στην επιφάνεια δεν περιλαμβάνονται οι ανοικτοί ημιυπαίθριοι χώροι.

 
Τι είναι πλήρης κυριότητα;

Στην πλήρη κυριότητα περιλαμβάνεται η ψιλή κυριότητα και μαζί η επικαρπία.

Αυτός που έχει την πλήρη κυριότητα έχει στην κυριότητα του το 100% του ακινήτου. Το χρησιμοποιεί όπως εκείνος θέλει, εισπράττει τα εισοδήματα που προκύπτουν από αυτό και φορολογείται για αυτά.

Τι είναι ψιλή κυριότητα;

Είναι ένα ποσοστό της πλήρους κυριότητας. Αυτός που είναι ψιλός κύριος δεν εισπράττει τα εισοδήματα από το ακίνητο και δεν φορολογείται για τα εισοδήματα που προκύπτουν από αυτό, ούτε έχει δικαίωμα να το νέμεται. Όταν εκλείψει ο επικαρπωτής η ψιλή κυριότητα συνενώνεται με την επικαρπία και αυτός που έχει την ψιλή κυριότητα αποκτά την πλήρη κυριότητα.

 Τι είναι επικαρπία;

Είναι ένα ποσοστό της πλήρους κυριότητας. Αυτός που είναι επικαρπωτής εισπράττει τα εισοδήματα από το ακίνητο και φορολογείται για τα εισοδήματα που προκύπτουν από αυτό. Ο επικαρπωτής έχει δικαίωμα να το νέμεται και να το χρησιμοποιεί όπως εκείνος κρίνει. Όταν εκλείψει ο επικαρπωτής η επικαρπία συνενώνεται με την ψιλή κυριότητα και αυτός που έχει την ψιλή κυριότητα αποκτά την πλήρη κυριότητα. Η επικαρπία, εφόσον δεν ορίσθηκε διαφορετικά, είναι αμεταβίβαστη.

Επίσης η επικαρπία αποσβήνεται με μονομερή δήλωση του δικαιούχου προς τον κύριο ότι παραιτείται, η οποία γίνεται με συμβολαιογραφική πράξη και μεταγραφή. (Άρθρα 1168 και 1169 Α.Κ.).

 Τι είναι η οίκηση;

Είναι το εμπράγματο και αποκλειστικό δικαίωμα του δικαιούχου να χρησιμοποιεί ως κατοικία ξένη οικοδομή ή διαμέρισμα.

Το δικαίωμα αυτό είναι αμετάβλητο και αποσβήνεται με το θάνατο του δικαιούχου.

Η οίκηση συνιστάται με συμβολαιογραφικό έγγραφο που μεταγράφεται στο υποθηκοφυλακείο. Η οίκηση είναι αμεταβίβαστη και αποσβήνεται με το θάνατο του δικαιούχου. (Άρθρα 1183 και 1185 Α.Κ.).

 Τι είναι η οριζόντια ιδιοκτησία;

Οριζόντια ιδιοκτησία ή oρoφοκτησία είναι η χωριστή αποκλειστική και αυθύπαρκτη κυριότητα επί ορόφου οικοδομής ή διαμερίσματος oρόφoυ, με ορισμένο ποσοστό αναγκαστικής συνιδιοκτησίας στο έδαφος και τα κοινά και αδιαίρετα μέρη της οικοδομής.

 Τι είναι η κάθετη Ιδιοκτησία;

Κάθετη ιδιοκτησία ή συνιδιοκτησία είναι η χωριστή (διηρημένη, αποκλειστική) κυριότητα οικοδομής που είναι κτισμένη μαζί με άλλη ή άλλες στο ίδιο οικόπεδο, συνδυασμένη με συγκυριότητα στο οικόπεδο αυτό καθώς και στα κοινά μέρη των οικοδομών και με κοινωνία των δικαιούχων των επιμέρους κάθετων ιδιοκτησιών.

 Τι είναι γήπεδο;

Είναι η συνεχόμενη έκταση γης που αποτελεί αυτοτελές και ενιαίο ακίνητο και ανήκει σε έναν ή σε περισσότερους κυρίους εξ αδιαιρέτου.

Τι είναι οικόπεδο;

Είναι κάθε γήπεδο που βρίσκεται μέσα στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο ή μέσα στα όρια οικισμού χωρίς εγκεκριμένο σχέδιο.

 Ποια είναι η φορολογητέα αξία στη μεταβίβαση της επικαρπίας;

Σε ορισμένου χρόνου επικαρπία η φορολογητέα αξία της επικαρπίας για κάθε χρόνο που διαρκεί αυτή υπολογίζεται στο 1/20 της αξίας της πλήρους κυριότητας. Δεν μπορεί να ξεπεράσει αυτή τα 8/10 της πλήρους κυριότητας.

 Ποια είναι η φορολογητέα αξία σε μεταβίβαση ισοβίως ή για αόριστο χρόνο της επικαρπίας;

Αν η επικαρπία μεταβιβαστεί ισοβίως ή για αόριστο χρόνο η φορολογητέα αξία υπολογίζεται ως ποσοστό της πλήρους κυριότητας ανάλογα με την ηλικία του επικαρπωτή.

 Ποια είναι η φορολογητέα αξία σε πραγματική δουλεία;

Όταν γίνει πραγματική δουλεία σε οικόπεδο ή αγροτεμάχιο η φορολογητέα αξία ισούται με ποσοστό 15% της αξίας της πλήρους κυριότητας ισοδύναμης επιφάνειας οικοπέδου ή αγροτεμαχίου.

Ποια είναι η φορολογητέα αξία σε αποκλειστική χρήση επιφάνειας;

Σε δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης επιφάνειας σε πυλωτή ή σε κοινόκτητο ακάλυπτο χώρο οικοπέδου ή αγροτεμαχίου ισούται με το 15% της αξίας της πλήρους κυριότητας ισοδύναμης επιφάνειας οικοπέδου ή αγροτεμαχίου.

 Πότε φορολογείται η Ψιλή κυριότητα;

Η ψιλή κυριότητα δεν φορολογείται αμέσως αλλά όταν θα συνενωθεί σε αυτήν η επικαρπία. Μπορεί όμως ο φορολογούμενος, αν το επιθυμεί, με δήλωσή του ή με αίτηση που θα την υποβάλλει οποτεδήποτε να ζητήσει τη φορολόγηση της ψιλής κυριότητας. Ο φόρος επιβάλλεται για το ποσοστό της αξίας της πλήρους κυριότητας για το οποίο δεν είχε υπαχθεί στο φόρο ο ψιλός κύριος.

 ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΦΕΤΟΣ ΣΤΟ Ε9

Νέα στοιχεία που γράφονται στο έντυπο Ε9 του 2013

Α) Στο έντυπο Ε9 του 2013 εκτός από τα υπόλοιπα στοιχεία γράφονται επιπλέον και τα εξής νέα στοιχεία (ΠΟΛ 1175/2013).

1) Όταν υπάρχει, γράφεται ο 12ψήφιος Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), προσωρινός ή οριστικός. Όταν δεν υπάρχει ο αριθμός η ένδειξη αυτή στη στήλη 27 των πινάκων 1 και 2 παραμένει κενή.

2) Όταν το ακίνητο εντός ή εκτός σχεδίου έχει ηλεκτρικό ρεύμα γράφεται και ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Για να γραφτεί ο αριθμός ρεύματος το ακίνητο πρέπει να ήταν ηλεκτροδοτούμενο την 1η Ιανουαρίου 2013 ή να ηλεκτροδοτείται κατά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.

 3) Όταν μέσα στο αγροτεμάχιο υπάρχουν κτίσματα γράφεται και η επιφάνεια των κατοικιών – μονοκατοικιών, αποθηκών, γεωργικών κτισμάτων επαγγελματικών στεγών ή άλλων ειδικών κτηρίων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίου καθώς και το σύνολο της επιφανείας τους.

4) Όταν το ακίνητο έχει πρόσοψη ή προσόψεις γράφεται και το μήκος της πρόσοψης ή το άθροισμα των προσόψεων της επαγγελματικής στέγης ή του οικοπέδου.

Β) Στις «ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ» στην πρώτη σελίδα του εντύπου Ε9 της δήλωσης στοιχείων ακινήτων υποχρεωτικά γράφεται:

1) Σε περίπτωση προσθήκης νέου ακινήτου ή διαγραφής ακινήτου που έχει δηλωθεί σε προηγούμενες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων του υποχρέου, γράφεται ο αριθμός και η ημερομηνία του συμβολαίου αγοράς ή πώλησης καθώς και το ονοματεπώνυμο και η έδρα του συμβολαιογράφου.

2) Σε περίπτωση εισαγωγής στο Ε9 κληρονομιαίων ακινήτων αναγράφεται ο Α.Φ.Μ. ή η ταυτότητα και το ονοματεπώνυμο του αποβιώσαντος καθώς και η ημερομηνία θανάτου αυτού.
 
3) Σε περίπτωση μεταβολής που έγινε σε ακίνητο μέσα στο έτος 2012, αναγράφονται η ημερομηνία και ο αριθμός του παραστατικού (συμβόλαιο, άδεια οικοδομής κ.λπ.) που αποδεικνύει τη μεταβολή.

4) πέραν όλων αυτών ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. μπορεί να ζητήσει την προσκόμιση οποιουδήποτε αποδεικτικού στοιχείου κατά τον έλεγχο της δήλωσης, όταν το κρίνει απαραίτητο.

  Οι αλλαγές στο έντυπο Ε9

 Αλλαγές της πρώτης σελίδας

1) Έγινε προσαρμογή των ετών που έχουν υποβληθεί τα έντυπα Ε9 τα προηγούμενα χρόνια (2005-2011 ή 2012).

2) Αφαιρέθηκε σε σχέση με πέρυσι ολόκληρος ο πίνακας που είχε τα στοιχεία της συζύγου και των προστατευμένων παιδιών που είχαν οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο. Ο λόγος που αφαιρέθηκε ο πίνακας αφορά την αλλαγή που έγινε και η υποβολή του εντύπου Ε9 είναι πλέον ατομική και κάθε ένας υποβάλλει μόνος του, ξεχωριστά το έντυπο Ε9 και όχι οικογενειακά που υποβάλλονταν στο παρελθόν

3) Αφαιρέθηκαν από τον πίνακα με τα «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΧΡΕΟΥ» οι ενδείξεις «ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΛΟΓΩ» ΘΑΝΑΤΟΥ Φ.Π., ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Ν.Π.

4) Αφαιρέθηκε η ένδειξη «αριθμός φακέλου».

Αλλαγές της δεύτερης και τρίτης σελίδας

Στη δεύτερη και την Τρίτη σελίδα έγιναν αλλαγές τόσο στον πίνακα 1 όσο και στον πίνακα 2. Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι αλλαγές.

 Αλλαγές στον πίνακα 1 (Στοιχεία οικοπέδων εντός σχεδίου και κτισμάτων εντός και εκτός σχεδίου)
 
1) ΚΑΕΚ προσωρινός ή οριστικός (27). Προστέθηκε στήλη με τον κωδικό 27 στον πίνακα 1, στον κωδικό αυτό συμπληρώνεται ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) ή ο κωδικός ακινήτου όταν η περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο έχει ενταχθεί στο σύστημα του Εθνικού κτηματολογίου. Ο αριθμός αυτός είναι δωδεκαψήφιος.

2) ΠΛΗΘΟΣ ΠΡΟΣΟΨΕΩΝ (28). Προστέθηκε στήλη με τον κωδικό 28 στον πίνακα 1 στον οποίο συμπληρώνεται το πλήθος των προσόψεων που έχει το κτίσμα ή το οικόπεδο. Όταν το ακίνητο είναι χωρίς πρόσοψη «τυφλό» γράφεται ο αριθμός μηδέν «0».

Το πλήθος των προσόψεων που συμπληρώνεται στον κωδικό 28 πρέπει να είναι ίσο ή μεγαλύτερο από το πλήθος των προσόψεων με κωδικό 6 που έχουν τσεκαριστεί από τον χρήστη δίπλα από τα πεδία των δρόμων του οικοδομικού τετραγώνου.

 3) ΜΗΚΟΣ ΠΡΟΣΟΨΗΣ (29). Προστέθηκαν δύο στήλες με τον κωδικό 29 στον πίνακα 1. Μία στήλη στον υποπίνακα ΚΤΙΣΜΑ και μία στήλη στον υπιπίνακα ΟΙΚΟΠΕΔΟ. Στον κωδικό αυτό συμπληρώνεται το μήκος της πρόσοψης ή το άθροισμα των προσόψεων σε μέτρα, που έχει το ακίνητο.

Η συμπλήρωση του κωδικού 29 με το μήκος της πρόσοψης αφορά κατά κύριο λόγο τα οικόπεδα που δηλώνονται και τις επαγγελματικές στέγες για να υπολογιστεί το κριτήριο του βάθους.

4) ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ (30). Προστέθηκε στήλη με τον κωδικό 30 στον πίνακα 1 με την ερώτηση αν το ακίνητο είναι ηλεκτροδοτούμενο ή όχι. Επιλέγετε ΝΑΙ αν στο ακίνητο υπάρχει μετρητής κατανάλωσης ρεύματος και ΟΧΙ αν δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης ρεύματος.

5) ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ (31). Προστέθηκε στήλη με τον κωδικό 31 στον πίνακα 1 στην οποία γράφεται ο αριθμός παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος όταν τα ακίνητα ηλεκτροδοτούνται. Ο χρήστης πρέπει να συμπληρώσει χωρίς κενά τα εννέα πρώτα ψηφία του κάθε αριθμού παροχής ρεύματος. Αν είναι περισσότεροι από ένας τους διαχωρίζει αφήνοντας κενό χαρακτήρα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν το ακίνητο ηλεκτροδοτείται η συμπλήρωση του αριθμού παροχής ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ.

 

Αλλαγές στον πίνακα 2 (Στοιχεία αγροτεμαχίων -εκτός σχεδίου)

 1) ΚΑΕΚ προσωρινός ή οριστικός (27). Προστέθηκε στήλη με τον κωδικό 27 στον πίνακα 2, στον κωδικό αυτό συμπληρώνεται ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) ή ο κωδικός ακινήτου όταν η περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο έχει ενταχθεί στο σύστημα του Εθνικού κτηματολογίου.

Ο αριθμός αυτός είναι δωδεκαψήφιος.

 2) ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ. Προστέθηκε νέος υποπίνακας στον πίνακα 2 με την ένδειξη «Επιφάνεια των κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο». Στον υποπίνακα αυτό προστέθηκαν τρεις νέες στήλες:

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ (17α). Συμπληρώνεται η επιφάνεια των κατοικιών, αν υπάρχουν στο αγροτεμάχιο.

ΑΠΟΘΗΚΕΣ - ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ (17 β). Συμπληρώνεται η επιφάνεια των αποθηκών και γεωργικών κτισμάτων, αν υπάρχουν στο αγροτεμάχιο.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ή ΕΙΔΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ (17 γ). Συμπληρώνεται η επιφάνεια των επαγγελματικών ή ειδικών κτιρίων, αν υπάρχουν στο αγροτεμάχιο.

Εάν στο αγροτεμάχιο υπάρχει κτίσμα ή κτίσματα και συμπληρωθεί η στήλη 17 του πίνακα 2 θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρωθεί και κάποια ή κάποιες από τις στήλες 17 α, 17 β, 17 γ.

 3) ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ (23). Προστέθηκε στήλη με τον κωδικό 23 στον πίνακα 2 με την ερώτηση αν το ακίνητο είναι ηλεκτροδοτούμενο ή όχι. Επιλέγετε ΝΑΙ αν στο ακίνητο υπάρχει μετρητής κατανάλωσης ρεύματος και ΟΧΙ αν δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης ρεύματος.

 4) ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ (24). Προστέθηκε στήλη με τον κωδικό 24 στον πίνακα 2 στην οποία γράφεται ο αριθμός παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος όταν τα ακίνητα ηλεκτροδοτούνται. Ο χρήστης πρέπει να συμπληρώσει χωρίς κενά τα εννέα πρώτα ψηφία του κάθε αριθμού παροχής ρεύματος. Αν είναι περισσότεροι από ένας τους διαχωρίζει αφήνοντας κενό χαρακτήρα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν το ακίνητο ηλεκτροδοτείται η συμπλήρωση του αριθμού παροχής ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ.

 5) Η εδαφική έκταση βρίσκεται: Στη συμπλήρωση του πίνακα 2 του Ε9 μέσω Ίντερνετ, που αφορά τα αγροτεμάχια, όταν ο χρήστης συμπληρώσει τον κωδικό ΝΟΜΟΣ (3) και τον κωδικό ΔΗΜΟΤΙΚΟ ή ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ (4 α), τότε αν υπάρχει μία και μοναδική εδαφική έκταση συμπληρώνεται αυτόματα από το σύστημα. Αν όμως υπάρχουν περισσότερες στο σύστημα, ο χρήστης πρέπει να επιλέξει την εδαφική έκταση που θέλει αυτός να δηλώσει.

 6) Στο κάτω μέρος της τρίτης σελίδας από τις ενδείξεις «Ο δηλών» και «Η σύζυγος» έμεινε μόνον η ένδειξη «Ο δηλών» δεδομένου ότι πλέον η υποβολή του εντύπου Ε9 γίνεται ατομικά και όχι οικογενειακά.

 Αλλαγές στην τέταρτη σελίδα

Στην τέταρτη σελίδα οι οδηγίες για τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9 έχουν προσαρμοστεί μετά και τις αλλαγές που έγιναν.

 
ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ, ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ

Πώς και πότε γράφονται τα αυθαίρετα, οι κλειστοί ημιυπαίθριοι και οι τακτοποιημένοι χώροι στο Ε9;

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ρυθμίσεις σε αυθαίρετα κτίσματα και σε κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους. Οι ρυθμίσεις έγιναν με τρεις διαφορετικούς νόμους και η αντιμετώπιση των θεμάτων όσον αφορά την καταχώρηση των χώρων αυτών στο έντυπο Ε9 δεν είναι ίδια. Κάθε νόμος έχει δικές του ρυθμίσεις.

Οι νόμοι που ίσχυσαν είναι οι εξής 3775/2009, 3843/2010, 4014/2011.

Ας δούμε συνοπτικά τι προβλέπεται σε κάθε νόμο όσον αφορά την καταχώρηση στο έντυπο Ε9.

 1) Τακτοποίηση κτισμάτων με το ν. 3775/2009.

Τα τακτοποιημένα κτίσματα γράφονται στο Ε9 όπως είναι στην πραγματικότητα και όπως χρησιμοποιούνται. Οι κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι πρέπει να προστεθούν στους κύριους χώρους του ακινήτου. Στο Ε9 γράφονται από το επόμενο έτος της απόκτησης ή της κατασκευής τους.
 

2) Τακτοποίηση κτισμάτων με το ν. 3843/2010.

Κλειστοί ημιυπαίθριοι και τακτοποίηση λόγω μετατροπής των χώρων.

Στην ΠΟΛ 1126/2011 μεταξύ των άλλων ορίζονται και τα εξής:

Τακτοποιούμενοι ημιυπαίθριοι.

Οι τακτοποιούμενοι ημιυπαίθριοι, που είτε είχαν ήδη περιληφθεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων ως βοηθητικοί χώροι είτε είχε παραληφθεί η αναγραφή τους, δεν απαιτείται μόνο για το λόγο της τακτοποίησής τους να αναγραφούν ως κύριοι χώροι στο Έντυπο Ε9, θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, όπως ακριβώς πριν την τακτοποίησή τους.

Στις περιπτώσεις που υπάρχει υποχρέωση αναγραφής στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9), ακινήτου που περιλαμβάνει τακτοποιούμενο ημιυπαίθριο χώρο, για άλλη αιτία (π.χ. αγορά), τότε κατά την αναγραφή του ακινήτου συμπεριλαμβάνονται στους κύριους χώρους του ακινήτου και τα τετραγωνικά μέτρα του ημιυπαίθριου χώρου.

Δηλαδή, σε περίπτωση μεταβίβασης για οποιαδήποτε αιτία, του ακινήτου που περιλαμβάνει τακτοποιούμενο ημιυπαίθριο χώρο, η απεικόνιση των ημιυπαίθριων χώρων στους κύριους χώρους θα περιληφθεί στη δήλωση του καινούργιου ιδιοκτήτη, ενώ σε περίπτωση διαχωρισμού επικαρπίας - ψιλής κυριότητας, θα περιληφθεί στη δήλωση τόσο του επικαρπωτή όσο και του ψιλού κυρίου.

 Μετατροπή σε χώρους κύριας χρήσης.

Οι τακτοποιούμενοι χώροι, λόγω μετατροπής τους σε χώρους κύριας χρήσης, οι οποίοι είχαν ήδη περιληφθεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων δεν χρειάζεται μόνο για το λόγο της τακτοποίησής τους να τροποποιηθούν και να αναγραφούν στην πραγματική τους κατάσταση στο Έντυπο Ε9.

Τακτοποιούμενοι χώροι που έχουν μετατραπεί σε χώρους κύριας χρήσης, οι οποίοι ουδέποτε είχαν αναγραφεί στο Ε9, αναγράφονται στο Ε9 του οικείου έτους, μετά την τακτοποίησή τους.

Στις περιπτώσεις που υπάρχει υποχρέωση αναγραφής στη δήλωση στοιχείων ακινήτων του χώρου που τακτοποιήθηκε λόγω μετατροπής του σε χώρο κύριας χρήσης, για άλλη αιτία (π.χ. διαχωρισμού επικαρπίας-ψιλής κυριότητας κ.λπ.), τότε ο εν λόγω χώρος θα αναγραφεί στην πραγματική του κατάσταση.
 
Για τη Δήλωση Στοιχείων Ακινήτων (Ε9), ως χρόνος τακτοποίησης θεωρείται η τοποθέτηση από την πολεοδομία της σφραγίδας για τη βεβαίωση της πληρότητας του φακέλου στο αντίγραφο της υποβληθείσας αίτησης τακτοποίησης.

 Εάν, παρά τα αναφερόμενα πιο πάνω ιδιοκτήτης τακτοποιούμενου ημιυπαίθριου χώρου ή χώρου που έχει μετατραπεί σε χώρο κύριας χρήσης επιθυμεί να απεικονίσει την πραγματική κατάσταση του ακινήτου του, μπορεί να το κάνει υποβάλλοντας δήλωση στοιχείων ακινήτων το επόμενο της τακτοποίησης έτος.

 
3) Τακτοποίηση κτισμάτων με το ν. 4014/2011.

Αυθαίρετα, ημιυπαίθριοι, τακτοποιημένοι χώροι.

Τα ακίνητα αυτά δηλώνονται τουλάχιστον στο επόμενο έτος από όταν έγινε η τακτοποίηση.

Ημερομηνία τακτοποίησης θεωρείται η ημερομηνία αίτησης για τακτοποίηση.

Όταν τακτοποιηθούν τα κτίσματα αυτά η εφορία δεν ζητάει την εγγραφή τους σε παλαιότερα χρόνια.

 

Η ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Ε9 ΑΝΑ ΚΩΔΙΚΟ

 
Πολλοί συμπολίτες μας είναι υποχρεωμένοι φέτος να υποβάλλουν τη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Έντυπο Ε9) όχι με ηλεκτρονικό τρόπο αλλά χειρόγραφα.

Για το λόγο αυτό είναι χρήσιμο να δώσουμε πληροφορίες, εκτός από την ηλεκτρονική και για τη χειρόγραφη συμπλήρωση.

Εξάλλου οι πληροφορίες αυτές είναι πολύ χρήσιμες και για όσους θα υποβάλλουν το έντυπο Ε9 με ηλεκτρονικό τρόπο.

 
Το Ε9 κωδικό - κωδικό

 
Το έντυπο Ε9 στην έντυπη μορφή του αποτελείται από 4 σελίδες.

Στην πρώτη σελίδα υπάρχουν τα στοιχεία του υποχρέου και οι σημειώσεις του φορολογουμένου.

Στην Δεύτερη και Τρίτη σελίδα υπάρχουν οι πίνακες 1 και 2 στους οποίους συμπληρώνονται αναλυτικά τα ακίνητα που έχει ο φορολογούμενος.

Στην τέταρτη σελίδα υπάρχουν οδηγίες για τη συμπλήρωση του εντύπου.

Ας δούμε αναλυτικά τη συμπλήρωση του Ε9.

 
Η συμπλήρωση της πρώτης σελίδας.

Προς τη Δ.Ο.Υ: Αρχικά γράφεται η Δ.Ο.Υ. στην οποία υποβάλλεται το Ε9, η οποία είναι ίδια με αυτήν που υποβάλλεται η δήλωση της φορολογίας εισοδήματος.

 
Δηλώθηκαν ακίνητα στο Ε9: Όσοι υποβάλλουν χειρόγραφα φέτος το έντυπο Ε9 πρέπει απαραίτητα να συμπληρώσουν στην πρώτη σελίδα του εντύπου αν δηλώθηκαν ή όχι ακίνητα στο Ε9 των προηγουμένων ετών. Η συμπλήρωση γίνεται επιλέγοντας αντίστοιχα το «ΝΑΙ» ή το «ΟΧΙ».

Η επιλογή γίνεται βάζοντας «Χ» στο αντίστοιχο κουτάκι.

Τονίζεται ότι «Χ» σημαίνει ΕΠΙΛΟΓΗ και όχι αυτό που θεωρούν μερικοί ότι βάζοντας «Χ» διαγράφουν αυτήν την επιλογή οπότε επιλέγουν την άλλη.

 Δηλώθηκαν ακίνητα στο Ε9 «τα έτη 2005 έως και 2011» και «το έτος 2012»: Αν σε κάποιο από τα χρόνια 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010,2011 έχει υποβληθεί έντυπο Ε9 και έχουν δηλωθεί ακίνητα σε αυτό θα σημειώσετε «Χ» στην ένδειξη «ΝΑΙ». Αν δεν έχει υποβληθεί έντυπο Ε9 σε αυτά τα χρόνια θα σημειώσετε«Χ» στην ένδειξη «ΟΧΙ». Αν έχει υποβληθεί έστω και σε ένα χρόνο θα σημειώσετε «ΝΑΙ». Το ίδιο ισχύει και για το έτος 2012.

Αν σε κάποιο από τα προηγούμενα χρόνια υποβλήθηκε Ε9 αλλά δεν δηλώθηκαν ακίνητα στο εσωτερικό του εντύπου, ούτε υποβλήθηκε άλλο Ε9 που να δηλώνονται ακίνητα μπαίνει «Χ» στην ένδειξη «ΟΧΙ».

 Είδος δήλωσης 2013: Στο «ΕΙΔΟΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΕΤΟΥΣ 2013» θα συμπληρωθεί «Χ» στο κουτάκι «ΑΡΧΙΚΗ» για τη δήλωση του εντύπου Ε9 που υποβάλλεται για πρώτη φορά το 2013.

Συμπληρώνεται «Χ» στις ενδείξεις ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΗ, ΑΝΑΚΛΗΤΙΚΗ όταν μεταβάλλονται οποιαδήποτε στοιχεία που δηλώθηκαν ήδη με την αρχική δήλωση του 2013.


ΕΙΔΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

 Αρχική δήλωση.

Αρχική είναι η πρώτη δήλωση που υποβάλλεται για κάθε φορολογική περίοδο. Η αρχική δήλωση μπορεί να είναι εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη.

 Συμπληρωματική-τροποποιητική δήλωση.

Ο φορολογούμενος έχει δικαίωμα να καταθέσει συμπληρωματική ή τροποποιητική δήλωση με την οποία θα δηλώνει συμπληρωματικά στοιχεία ή θα τροποποιεί στοιχεία σε σχέση με όσα είχε δηλώσει στην αρχική δήλωση του 2013.

 Ανακλητική δήλωση

Η δήλωση αποτελεί δεσμευτικό τίτλο για το φορολογούμενο. Για σοβαρούς λόγους μπορεί να την ανακαλέσει μερικά ή στο σύνολό της. Ο φορολογούμενος υποχρεώνεται να αποδείξει τους σοβαρούς λόγους.

Η ανακλητική δήλωση πρέπει να γίνει μέσα στην ίδια χρονιά που κατατέθηκε η αρχική δήλωση. Αν γίνει την επόμενη ή τις επόμενες χρονιές η Δ.Ο.Υ. υποχρεώνεται να απαντήσει ότι η ανάκληση δεν γίνεται δεκτή και ο φορολογούμενος έχει δικαίωμα να προσφύγει στο διοικητικό δικαστήριο.

 Δήλωση με επιφύλαξη.

Όταν ο φορολογούμενος έχει αμφιβολίες αν θα πρέπει να υποβάλλει δήλωση ή όχι για ορισμένα φορολογικά συμβάντα, έχει το δικαίωμα να υποβάλλει δήλωση με στην οποία γίνεται ρητή επιφύλαξη γι αυτό. Η επιφύλαξη πρέπει να είναι ειδική και αιτιολογημένη. Γενική και αόριστη επιφύλαξη θεωρείται ανύπαρκτη και δεν επιφέρει κανένα αποτέλεσμα.

 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΧΡΕΟΥ: Η συμπλήρωση των στοιχείων του υπόχρεου και του νομίμου εκπροσώπου ή αντικλήτου δεν παρουσιάζει καμιά δυσκολία. Σημειώνεται ότι στον κωδικό αριθμό ιδιοκτήτη γράφεται ο αριθμός 1.

 
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ: Στην πρώτη σελίδα του εντύπου Ε9 της δήλωσης στοιχείων ακινήτων υποχρεωτικά γράφεται:

1) Σε περίπτωση προσθήκης νέου ακινήτου ή διαγραφής ακινήτου ο αριθμός και η ημερομηνία του συμβολαίου αγοράς ή πώλησης καθώς και το ονοματεπώνυμο και η έδρα του συμβολαιογράφου (ΠΟΛ 1175/2013).

2) Σε περίπτωση εισαγωγής στο Ε9 κληρονομιαίων ακινήτων αναγράφεται ο Α.Φ.Μ. ή η ταυτότητα και το ονοματεπώνυμο του αποβιώσαντος καθώς και η ημερομηνία θανάτου αυτού.
3) Σε περίπτωση μεταβολής που έγινε σε ακίνητο μέσα στο έτος 2012, αναγράφονται η ημερομηνία και ο αριθμός του παραστατικού (συμβόλαιο, άδεια οικοδομής κ.λπ.) που αποδεικνύει τη μεταβολή.
Τονίζεται ότι συμβόλαια και λοιπά έγγραφα δεν υποβάλλονται μαζί με το έντυπο Ε9 αλλά γίνεται μόνο η αναγραφή τους.


Η συμπλήρωση της δεύτερης και τρίτης σελίδας.

Στην Δεύτερη και Τρίτη σελίδα υπάρχουν οι πίνακες 1 και 2 στους οποίους συμπληρώνονται αναλυτικά τα ακίνητα που έχει ο φορολογούμενος και βρίσκονται στην Ελλάδα. Τα ακίνητα του εξωτερικού που έχει ο φορολογούμενος δεν γράφονται στο έντυπο Ε9.

 
ΠΙΝΑΚΑΣ 1: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΚΑΙ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ ΕΝΤΟΣ & ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ

Στον πίνακα 1 συμπληρώνονται τα στοιχεία των οικοπέδων τα οποία βρίσκονται εντός σχεδίου και τα στοιχεία των κτισμάτων ανεξάρτητα αν αυτά βρίσκονται εντός ή εκτός σχεδίου. Ας δούμε όμως τη συμπλήρωση για κάθε έναν κωδικό.
 
(1) ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ: Στη στήλη 1 γράφεται ο Α.Τ.Α.Κ. του ακινήτου όταν γίνεται διαγραφή ή μεταβολή στα στοιχεία του. Τον αριθμό αυτό ίσως μπορούμε να βρούμε πάνω στο εκκαθαριστικό του Ε.Τ.ΑΚ. ή το εκκαθαριστικό του ΦΑΠ αν έχει εκδοθεί.

 (2) Α/Α: Γράφεται ο αύξων αριθμός του ακινήτου που δηλώνεται.

 ΝΕΟ (27) ΚΑΕΚ (προσωρινός ή οριστικός): Όταν υπάρχει, γράφεται ο 12ψήφιος Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), προσωρινός ή οριστικός. Όταν δεν υπάρχει ο αριθμός, η ένδειξη αυτή στη στήλη 27 παραμένει κενή.

(3), (4), (4 α), (5) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ: Στις στήλες αυτές γράφεται η διεύθυνση του ακινήτου.

(25) Τ.Κ.: Στη στήλη 25 γράφεται υποχρεωτικά ο πενταψήφιος ταχυδρομικός κώδικας που βρίσκεται το ακίνητο.


(6) Π: Σημειώνεται «Χ» στην αντίστοιχη οδό που το ακίνητο έχει πρόσοψη ή προσόψεις. Αν το ακίνητο δεν έχει πρόσοψη δεν σημειώνεται οτιδήποτε.
 

(7) ΟΔΟΣ: Γράφονται οι υπόλοιποι δρόμοι που περικλείουν το οικοδομικό τετράγωνο όταν αυτοί υπάρχουν. Αν δεν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν όλοι οι δρόμοι, οι αντίστοιχες στήλες των δρόμων παραμένουν κενές.

 
ΝΕΟ (28) ΠΛΗΘΟΣ ΠΡΟΣΟΨΕΩΝ: Γράφεται το πλήθος των προσόψεων που έχει το ακίνητο. Όταν το ακίνητο είναι χωρίς πρόσοψη «τυφλό» γράφεται ο αριθμός μηδέν «0».

Το πλήθος των προσόψεων που συμπληρώνεται στον κωδικό 28 πρέπει να είναι ίσο ή μεγαλύτερο από το πλήθος των προσόψεων με κωδικό 6 που έχουν τσεκαριστεί από τον χρήστη δίπλα από τα πεδία των δρόμων του οικοδομικού τετραγώνου.

 (8) ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΥ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΥ: Γράφεται ο αριθμός οικοδομικού τετραγώνου όταν τον γνωρίζουμε. Ο αριθμός οικοδομικού τετραγώνου που βρίσκεται το ακίνητο γράφεται όταν δεν υπάρχουν ονόματα των δρόμων που περικλείουν το ακίνητο. Ο αριθμός οικοδομικού τετραγώνου το πιθανότερο είναι να γράφεται πάνω στο συμβόλαιο. Αν δεν υπάρχει μπορούμε να απευθυνθούμε στην πολεοδομία ή να τον ψάξουμε στο Ίντερνετ.

Αν έχουμε γράψει τους δρόμους που περικλείουν το οικοδομικό τετράγωνο του ακινήτου δεν χρειάζεται να γραφτεί.

 (26) ΕΝΔΕΙΞΗ ΑΠΑΑ: Στη στήλη 26 συμπληρώνεται ο αριθμός 1 αν το οικόπεδο μέσα στο οποίο βρίσκεται το κτίσμα, είναι εντός του συστήματος Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων και ο αριθμός 2 αν βρίσκεται εκτός του συστήματος ΑΠΑΑ.

 
(9) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ: Στη στήλη 9 γράφεται ένας κωδικός αριθμός ανάλογα με την κατηγορία που ανήκει το ακίνητο.

Οι πλέον συνήθεις περιπτώσεις κωδικών αριθμών είναι οι εξής:

1: Κατοικία ή διαμέρισμα (όχι μονοκατοικία),

2: Μονοκατοικία,

3: Επαγγελματική στέγη,

4: Οικόπεδο,

5: Αποθήκη αυτοτελής οριζόντια ιδιοκτησία,

6: Πάρκινγκ με χιλιοστά στο οικόπεδο.

Οι υπόλοιποι κωδικοί υπάρχουν πάνω στο έντυπο.

 
(10) ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ: Στη στήλη 10 γράφεται ο ανάλογος κωδικός όταν το ακίνητο ανήκει σε ειδικές συνθήκες. Οι κωδικοί των ειδικών συνθηκών μπορεί να είναι.

1: Κτίσμα που απαλλοτριώθηκε ή έχει άδεια κατεδάφισης.

2: Οικόπεδο που απαλλοτριώθηκε.

3: Διατηρητέο κτίσμα.

4: Ακίνητο δεσμευμένο από την αρχαιολογία.

5: Οικόπεδο μη οικοδομήσιμο χωρίς να μπορεί να τακτοποιηθεί.

6: Οικόπεδο μη οικοδομήσιμο που μπορεί να τακτοποιηθεί.

99: ημιτελές κτίσμα.

 (11) ΟΡΟΦΟΣ: Στη στήλη 11 γράφεται ο όροφος του ακινήτου.

Υ: Για υπόγειο, 0: Για ισόγειο, 1: Για πρώτο όροφο, 2: για δεύτερο όροφο κλπ.

Αν πρόκειται για μεζονέτα γράφεται ο ψηλότερος όροφος.

 
ΚΤΙΣΜΑ


(12) ΚΥΡΙΟΙ ΧΩΡΟΙ: Στη στήλη 12 γράφεται η επιφάνεια των κύριων χώρων του κτίσματος.

 (13) ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ: Στη στήλη 13 γράφεται η επιφάνεια των βοηθητικών χώρων του κτίσματος. Τέτοιοι χώροι μπορεί να είναι η αποθήκη που δεν είναι αυτοτελής οριζόντια ιδιοκτησία, το στεγασμένο πάρκινγκ χωρίς χιλιοστά στο οικόπεδο.

Ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων στην πυλωτή γράφεται στην ίδια γραμμή στη στήλη των βοηθητικών χώρων μόνο αν αποτελεί παρακολούθημα του συγκεκριμένου ακινήτου (αν αναφέρεται στο συμβόλαιο ως παρακολούθημα ή ως δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης).

 
ΝΕΟ (29) ΜΗΚΟΣ ΠΡΟΣΟΨΗΣ: Υπάρχουν δύο στήλες με τον κωδικό 29 στον πίνακα 1. Μία στήλη στον υποπίνακα ΚΤΙΣΜΑ και μία στήλη στον υποπίνακα ΟΙΚΟΠΕΔΟ. Στον κωδικό αυτό συμπληρώνεται το μήκος της πρόσοψης ή το άθροισμα των προσόψεων σε μέτρα και μέχρι 2 δεκαδικά ψηφία, που έχει το ακίνητο.

Η συμπλήρωση του κωδικού 29 με το μήκος της πρόσοψης αφορά κατά κύριο λόγο τα οικόπεδα που δηλώνονται και τις επαγγελματικές στέγες για να υπολογιστεί το κριτήριο του βάθους.

 
(14) ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: Στη στήλη 14 γράφεται το έτος κατασκευής του κτίσματος όπως αυτό φαίνεται από την οικοδομική άδεια.

Όταν δεν υπάρχει οικοδομική άδεια στη στήλη 14 στο έτος κατασκευής για το κτίσμα γράφεται το έτος κατασκευής το οποίο προκύπτει από οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο.

Όταν για το ίδιο κτίσμα υπάρχουν περισσότερες από μία οικοδομικές άδειες στο έτος κατασκευής γράφεται το έτος της νεότερης άδειας.

 
(15) ΕΙΔΟΣ ΕΜΠΡ. ΔΙΚ.: Στη στήλη 15 γράφεται ο αντίστοιχος κωδικός ανάλογα με το είδος του εμπράγματου δικαιώματος επί του κτίσματος ως εξής.

1: Για πλήρη κυριότητα, 2: Για ψιλή κυριότητα, 3: Για επικαρπία ή δικαίωμα οίκησης.

 
(16) ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ %: Στη στήλη 16 γράφεται το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί τοις εκατό που έχει ο φορολογούμενος επί του κτίσματος χρησιμοποιώντας μέχρι και πέντε δεκαδικά ψηφία.

 
(17) ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΕΠΙΚΑΡΠΩΤΗ: Στη στήλη 17 γράφεται υποχρεωτικά το έτος γέννησης του επικαρπωτή όταν δηλώνεται ψιλή κυριότητα ή επικαρπία στο κτίσμα. Το έτος γέννησης γράφεται με τέσσερα ψηφία.

 Ποια είναι η φορολογητέα αξία σε μεταβίβαση ισοβίως ή για αόριστο χρόνο της επικαρπίας;

Αν η επικαρπία μεταβιβαστεί ισοβίως ή για αόριστο χρόνο η φορολογητέα αξία υπολογίζεται ως ποσοστό της πλήρους κυριότητας ανάλογα με την ηλικία του επικαρπωτή ως εξής:

Στα 8/10 της αξίας αν ο επικαρπωτής είναι μέχρι 20 χρονών.

Στα 7/10 της αξίας αν ο επικαρπωτής υπερβαίνει τα 20 χρόνια.

Στα 6/10 της αξίας αν ο επικαρπωτής υπερβαίνει τα 30 χρόνια.

Στα 5/10 της αξίας αν ο επικαρπωτής υπερβαίνει τα 40 χρόνια.

Στα 4/10 της αξίας αν ο επικαρπωτής υπερβαίνει τα 50 χρόνια.

Στα 3/10 της αξίας αν ο επικαρπωτής υπερβαίνει τα 60 χρόνια.

Στα 2/10 της αξίας αν ο επικαρπωτής υπερβαίνει τα 70 χρόνια.

Στα 1/10 της αξίας αν ο επικαρπωτής υπερβαίνει τα 80 χρόνια.

ΟΙΚΟΠΕΔΟ

 (18) ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ: Στη στήλη 18 γράφεται η επιφάνεια του οικοπέδου σε τετραγωνικά μέτρα. Η επιφάνεια αυτή υπάρχει πάνω στο συμβόλαιο.

ΝΕΟ (29) ΜΗΚΟΣ ΠΡΟΣΟΨΗΣ: Δείτε όσα γράφονται πιο πάνω στον κωδικό 29 για το κτίσμα.

 (19) ΕΙΔΟΣ ΕΜΠΡ. ΔΙΚ.: Στη στήλη 19 γράφεται ο αντίστοιχος κωδικός ανάλογα με το είδος του εμπράγματου δικαιώματος επί του οικοπέδου ως εξής.

1: Για πλήρη κυριότητα, 2: Για ψιλή κυριότητα, 3: Για επικαρπία ή δικαίωμα οίκησης.

 (20) ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ %: Στη στήλη 20 γράφεται το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί τοις εκατό που έχει ο φορολογούμενος επί του οικοπέδου χρησιμοποιώντας μέχρι και πέντε δεκαδικά ψηφία.

(21) ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΕΠΙΚΑΡΠΩΤΗ: Στη στήλη 21 γράφεται υποχρεωτικά το έτος γέννησης του επικαρπωτή όταν δηλώνεται ψιλή κυριότητα ή επικαρπία στο οικόπεδο. Το έτος γέννησης γράφεται με τέσσερα ψηφία.
 
(22) ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ: Στη στήλη 22 γράφεται Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων που υπάρχουν στο οικόπεδο και λαμβάνονται υπόψη στο συντελεστή δόμησης.
 
ΝΕΟ (30) ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ: Στη στήλη 30 γράφεται ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ ανάλογα αν υπάρχει ή δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης ρεύματος στο ακίνητο.

 ΝΕΟ (31) ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ: Στη στήλη 31 γράφεται ο αριθμός παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος όταν τα ακίνητα ηλεκτροδοτούνται. Ο χρήστης πρέπει να συμπληρώσει χωρίς κενά τα εννέα πρώτα ψηφία του κάθε αριθμού παροχής ρεύματος.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν το ακίνητο ηλεκτροδοτείται η συμπλήρωση του αριθμού παροχής ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ.

 
(23) ΚΩΔ. ΑΡΙΘΜΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ: Στη στήλη 23 γράφεται ο κωδικός αριθμός του ιδιοκτήτη και επειδή η υποβολή είναι ατομική και όχι οικογενειακή ο αριθμός αυτός είναι 1.
 

(24) ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ: Στη στήλη 24 γράφεται ο κωδικός αριθμός της μεταβολής που γίνεται με τη δήλωση. Οι κωδικοί είναι οι εξής.

1: Αν δηλώνεται νέο ακίνητο, 2: Αν μεταβάλλονται τα στοιχεία ακινήτου που έχει δηλωθεί στο παρελθόν, 3: Αν διαγράφεται ακίνητο που είχε δηλωθεί.

 
ΠΙΝΑΚΑΣ 2 : ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ

Στον πίνακα 2 συμπληρώνονται τα στοιχεία των αγροτεμαχίων δηλαδή όλων των τεμαχίων γης που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης ή εκτός οικισμού. Αν μέσα σε αυτά τα τεμάχια γης βρίσκονται κτίσματα, γράφεται και η επιφάνεια των κτισμάτων που βρίσκονται μέσα σε αυτά. Ας δούμε όμως τη συμπλήρωση για κάθε έναν κωδικό.

 (1) ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ: Στη στήλη 1 γράφεται ο Α.Τ.Α.Κ. του αγροτεμαχίου όταν γίνεται διαγραφή ή μεταβολή στα στοιχεία του, που ίσως μπορούμε να βρούμε πάνω στο εκκαθαριστικό του Ε.Τ.ΑΚ. ή στο εκκαθαριστικό του ΦΑΠ αν έχει εκδοθεί.


(2) Α/Α: Στη στήλη 2 γράφεται ο αύξων αριθμός του αγροτεμαχίου που δηλώνεται.

 ΝΕΟ (27) ΚΑΕΚ (προσωρινός ή οριστικός): Στη στήλη 27, όταν υπάρχει γράφεται ο 12ψήφιος Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), προσωρινός ή οριστικός. Όταν δεν υπάρχει ο αριθμός, η ένδειξη αυτή στη στήλη 27 παραμένει κενή.

 (3), (4), (4 α), (5) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ: Στις στήλες αυτές γράφεται η διεύθυνση του αγροτεμαχίου.


(25) Τ.Κ.: Στη στήλη 25 γράφεται υποχρεωτικά ο πενταψήφιος ταχυδρομικός κώδικας που βρίσκεται το αγροτεμάχιο.

 (6) Η ΕΔΑΦΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΟΨΗ ΣΕ ΟΔΟ: Στη στήλη 6 γράφεται ο ανάλογος κωδικός όταν το αγροτεμάχιο έχει πρόσοψη σε δρόμο ως εξής.

Κωδικός 1: Με πρόσοψη σε Εθνική ή επαρχιακή οδό,

2: Με πρόσοψη σε δημοτική οδό ή κοινόχρηστο χώρο αιγιαλού ή παραλίας,

3: Με πρόσοψη σε αγροτική οδό ή κοινόχρηστο χώρο,

4: Χωρίς πρόσοψη, όταν το αγροτεμάχιο είναι τυφλό.
 
(7) ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΘΑΛΑΣΣΑ (μέχρι 800 μ.): Στη στήλη 7 γράφεται η απόσταση με έναν αριθμό σε μέτρα που βρίσκεται το αγροτεμάχιο από τη θάλασσα π.χ. 220, όταν η απόσταση αυτή είναι μέχρι 800 μέτρα. Αν η απόσταση είναι πάνω από 800 μέτρα η στήλη μένει κενή.


(8) Η ΕΔΑΦΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΤΕΑ: Στη στήλη 8 γράφεται ένα «Χ» όταν το αγροτεμάχιο είναι απαλλοτριωτέο διαφορετικά η στήλη μένει κενή.


(9) Η ΕΔΑΦΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΡΔΕΥΟΜΕΝΗ: Στη στήλη 9 γράφεται ένα «Χ» όταν το αγροτεμάχιο είναι αρδευόμενο διαφορετικά η στήλη μένει κενή.

 (10) ΜΟΝΟΕΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ: Στη στήλη 10 γράφεται σε τετραγωνικά μέτρα η επιφάνεια αγροτεμαχίων στις οποίες μπορούν να γίνουν μονοετείς καλλιέργειες. Τέτοιες καλλιέργειες μπορεί να είναι σιτάρι, βαμβάκι, καλαμπόκι κλπ.

 (11) ΠΟΛΥΕΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ - ΕΛΙΕΣ: Στη στήλη 11 γράφεται σε τετραγωνικά μέτρα η επιφάνεια αγροτεμαχίων στις οποίες υπάρχουν πολυετείς καλλιέργειες με φυτεμένες ελιές.

(12) ΠΟΛΥΕΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ – ΛΟΙΠΕΣ ΔΕΝΔΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ: Στη στήλη 12 γράφεται σε τετραγωνικά μέτρα η επιφάνεια αγροτεμαχίων στις οποίες υπάρχουν πολυετείς καλλιέργειες με φυτεμένα όλα τα υπόλοιπα δένδρα εκτός από ελιές.

(13) ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΣ: Στη στήλη 13 γράφεται σε τετραγωνικά μέτρα η επιφάνεια αγροτεμαχίων τα οποία είναι βοσκότοποι.

 (14) ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ: Στη στήλη 14 γράφεται σε τετραγωνικά μέτρα η επιφάνεια αγροτεμαχίων τα οποία είναι δασικές εκτάσεις.

(15) ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ή ΛΑΤΟΜΙΚΗ: Στη στήλη 14 γράφεται σε τετραγωνικά μέτρα η επιφάνεια αγροτεμαχίων τα οποία είναι μεταλλευτικές ή λατομικές εκτάσεις.


(16) ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ή ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ: Στη στήλη 16 γράφεται σε τετραγωνικά μέτρα η επιφάνεια αγροτεμαχίων τα οποία είναι υπαίθρειες εκθέσεις ή χώροι στάθμευσης.

 ΝΕΟ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ. Προστέθηκε νέος υποπίνακας στον πίνακα 2 με τρεις νέες στήλες με την ένδειξη «Επιφάνεια των κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο». Στον υποπίνακα αυτό γράφονται τα κτίσματα που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια, δηλαδή τα κτίσματα που βρίσκονται μέσα σε εκτός σχεδίου εδαφικές εκτάσεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τονίζεται ότι τα εκτός σχεδίου κτίσματα, εκτός από την αναγραφή τους σε αυτόν τον υποπίνακα γράφονται υποχρεωτικά και στον πίνακα 1.

 ΝΕΟ (17 α) ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ: Στη στήλη 17 α γράφεται σε τετραγωνικά μέτρα η επιφάνεια των κατοικιών που είναι κτισμένες μέσα σε αγροτεμάχια και βρίσκονται εκτός σχεδίου.

 ΝΕΟ (17 β) ΑΠΟΘΗΚΕΣ-ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ: Στη στήλη 17 β γράφεται σε τετραγωνικά μέτρα η επιφάνεια των αποθηκών και των γεωργικών κτισμάτων που είναι κτισμένα μέσα σε αγροτεμάχια και βρίσκονται εκτός σχεδίου.

 ΝΕΟ (17 γ) ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ή ΕΙΔΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ: Στη στήλη 17 γ γράφεται σε τετραγωνικά μέτρα η επιφάνεια των επαγγελματικών ή ειδικών κτιρίων που είναι κτισμένα μέσα σε αγροτεμάχια και βρίσκονται εκτός σχεδίου.

 Προσοχή: Από παραδρομή προφανώς στη στήλη 17 του πίνακα 2 στο έντυπο Ε9 γράφεται η λέξη «ΟΙΚΟΠΕΔΟ» αντί για την ορθή λέξη «ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ».

 
(17) ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ: Στη στήλη 17 γράφεται σε τετραγωνικά μέτρα αθροιστικά η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων που είναι κτισμένα μέσα στο αγροτεμάχιο και έχουν αναγραφεί ήδη στο 17 α, 17 β, και 17 γ.

 
Παράδειγμα: Σε ένα αγροτεμάχιο (όχι σε εντός σχεδίου οικόπεδο) είναι κτισμένη μία κατοικία 120 τ.μ και μία αποθήκη 70 τ.μ. στη στήλη 17 α θα γραφτεί η κατοικία (120) και στη στήλη 17 β θα γραφτεί η αποθήκη (70), στη στήλη 17 θα γραφτεί το σύνολο (190). Σημειώνεται ότι τα κτίσματα αυτά θα γραφτούν και στον πίνακα 1.

 
(18) ΕΙΔΟΣ ΕΜΠ/ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ: Στη στήλη 18 γράφεται ο αντίστοιχος κωδικός ανάλογα με το είδος του εμπράγματου δικαιώματος που έχει ο φορολογούμενος επί του αγροτεμαχίου ως εξής.

1: Για πλήρη κυριότητα, 2: Για ψιλή κυριότητα, 3: Για επικαρπία ή δικαίωμα οίκησης.

 
(19) ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ %: Στη στήλη 19 γράφεται το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί τοις εκατό που έχει ο φορολογούμενος επί του αγροτεμαχίου χρησιμοποιώντας μέχρι και πέντε δεκαδικά ψηφία.

 
(20) ΕΤΟΣ ΓΕΝΝ. ΕΠΙΚΑΡΠΩΤΗ: Στη στήλη 20 γράφεται υποχρεωτικά το έτος γέννησης του επικαρπωτή όταν δηλώνεται ψιλή κυριότητα ή επικαρπία στο αγροτεμάχιο. Το έτος γέννησης γράφεται με τέσσερα ψηφία.

 
ΝΕΟ (23) ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ: Στη στήλη 23 γράφεται ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ ανάλογα αν υπάρχει ή δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης ρεύματος στο ακίνητο.
 

ΝΕΟ (24) ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ: Στη στήλη 24 γράφεται ο αριθμός παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος όταν τα ακίνητα ηλεκτροδοτούνται. Ο χρήστης πρέπει να συμπληρώσει χωρίς κενά τα εννέα πρώτα ψηφία του κάθε αριθμού παροχής ρεύματος.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν το ακίνητο ηλεκτροδοτείται η συμπλήρωση του αριθμού παροχής ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ.

 
(21) ΚΩΔ. ΑΡΙΘΜΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ: Στη στήλη 21 γράφεται ο κωδικός αριθμός του ιδιοκτήτη και επειδή η υποβολή είναι ατομική και όχι οικογενειακή ο αριθμός αυτός είναι 1.

 
(22) ΚΩΔ. ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ: Στη στήλη 22 γράφεται ο κωδικός αριθμός της μεταβολής που γίνεται με τη δήλωση. Οι κωδικοί είναι οι εξής.

1: Αν δηλώνεται νέο ακίνητο, 2: Αν μεταβάλλονται τα στοιχεία ακινήτου που έχει δηλωθεί στο παρελθόν, 3: Αν διαγράφεται ακίνητο που είχε δηλωθεί.

 
ΥΠΟΓΡΑΦΗ - ΥΠΟΒΟΛΗ

Αφού δηλωθούν στο έντυπο Ε9 όλες οι αλλαγές που έγιναν μέσα στο 2012, στη συνέχεια γράφεται η ημερομηνία πάνω στο έντυπο, υπογράφεται από το φορολογούμενο τον αντιπρόσωπό του ή τον κηδεμόνα του και υποβάλλεται στην εφορία σε δύο αντίτυπα.

Στην περίπτωση της χειρόγραφης υποβολής εκτός από τα δύο αντίτυπα που υποβάλλονται απαραίτητο είναι να υπάρχει και ένα τρίτο αντίτυπο πάνω στο οποίο θα υπογράψει ο υπάλληλος για την παραλαβή γράφοντας και την αντίστοιχη ημερομηνία υποβολής. Η υπογραφή του υπαλλήλου αποτελεί και την απόδειξη ότι κατατέθηκε το έντυπο Ε9.

 
Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Ε9 ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ

Όπως ήδη ξέρετε όσοι έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν φέτος το έντυπο Ε9 πρέπει αυτό να γίνει μέσω Ίντερνετ.

Μέσω Ίντερνετ πρέπει να γίνει και η διόρθωση και οριστικοποίηση για όλους όσους έχουν ακίνητα εκτός σχεδίου (αγροτεμάχια).

Τονίζεται ότι η οριστικοποίηση της περιουσιακής κατάστασης για τα εκτός σχεδίου ακίνητα είναι υποχρεωτική για όλους που έχουν τέτοια ακίνητα.
 

Ας δούμε τι πρέπει να κάνουν και πώς θα συμπληρώσουν ηλεκτρονικά το Ε9 οι φορολογούμενοι που έχουν αυτή την υποχρέωση.
 

Πρακτική συμβουλή.

Αν δεν είστε άριστος χρήστης των ηλεκτρονικών τεχνολογιών, καλό θα είναι πριν υποβάλλετε το έντυπο Ε9 ηλεκτρονικά, να το αναζητήσετε σε έντυπη μορφή ή να το εκτυπώσετε από τον υπολογιστή σας.

Πάνω στο χαρτί γράψτε τα στοιχεία που θέλετε να δηλώσετε ηλεκτρονικά και στη συνέχεια μπείτε στην εφαρμογή και μεταφέρετε στην οθόνη όσα έχετε γράψει στο έντυπο.

Έτσι θα αποφύγετε σε σημαντικό βαθμό, τα λάθη και θα ταλαιπωρηθείτε λιγότερο.

Σημειώνεται ότι το έντυπο Ε9 που είναι τυπωμένο σε χαρτί είναι τετρασέλιδο.

 Η ηλεκτρονική συμπλήρωση

 ΒΗΜΑ ΠΡΩΤΟ

 Η πρώτη ενέργεια που πρέπει να κάνουμε, όταν είμαστε συνδεδεμένοι με το Ίντερνετ, είναι χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική διεύθυνση της γενικής γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων να μπούμε στην ιστοσελίδα της.

Η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι: www.gsis.gr

 Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ πηγαίνουμε στο αριστερό μέρος στο πορτοκαλί τετράγωνο που έχει την ένδειξη Υπηρεσίες προς Πολίτες και κάνουμε κλικ στην ένδειξη που έχει στο κάτω μέρος Περισσότερα »

Εμφανίζεται ένας πίνακας με διάφορες υπηρεσίες που μπορούν να προσφερθούν στους πολίτες και κάνουμε κλικ στην ένδειξη Υποβολή Δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9)

Ανοίγει από κάτω ακριβώς η ένδειξη:

Συμπληρώστε και αποστείλετε αυτόματα τη Δήλωση Στοιχείων Ακινήτων (Ε9)


Από την υπηρεσία αυτή μπορείτε ως φυσικά πρόσωπα να υποβάλλετε δήλωση στοιχείων ακινήτων (E9) έτους 2013 και να εκτυπώσετε ατομικό Εκκαθαριστικό Σημείωμα Φ.Α.Π. για τα έτη 2010 και μετά, εφόσον αυτά έχουν εκδοθεί (δείτε σχετικά: ΠΟΛ 1108/2013)

    Οδηγίες χρήσης

Κάνοντας κλικ στην ένδειξη «οδηγίες χρήσης» μπορούμε να δούμε αναλυτικά και αν θέλουμε να εκτυπώσουμε τις οδηγίες χρήσης του Υπουργείου Οικονομικών για την «Εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής Δηλώσεων Ε9» για το έτος 2013.

Η ηλεκτρονική διεύθυνση για τις οδηγίες χρήσης του Υπουργείου είναι:

http://www.gsis.gr/gsis/info/gsis_site/Services/documents_polites/usermanual_e9.zip


Κάνοντας κλικ στην ένδειξη Δήλωση Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) εμφανίζεται η οθόνη: (Πίνακας 1)

(Πίνακας 1)

 
Για μπει ο φορολογούμενος στην εφαρμογή πρέπει πρώτα να συμπληρωθεί με τους αντίστοιχους κωδικούς το όνομα χρήστη και ο κωδικός πρόσβασης και στην συνέχεια να κάνουμε κλικ στην ένδειξη ΟΚ.

 
Στη συνέχεια έχει το «καλώς ήλθατε» και διάφορες χρήσιμες πληροφορίες.

Στο κάτω μέρος υπάρχουν οι επιλογές «Είσοδος» ,«Έξοδος».

Κάνουμε κλικ στην ένδειξη «Είσοδος» για να συνεχίσουμε.

 Στο πάνω μέρος της οθόνης εμφανίζεται η ένδειξη:

 Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου

 Πιο κάτω η οθόνη περιλαμβάνει δύο ενότητες.

Η αριστερή ενότητα που υπάρχουν τα «Στοιχεία του υπόχρεου» και οι «Διαθέσιμες ενέργειες» και η δεξιά ενότητα που εμφανίζονται οι βασικές καρτέλες της εφαρμογής. Ας τις δούμε αναλυτικότερα. (Πίνακας 2)

 
(Πίνακας 2)

 
Α) Στην αριστερή ενότητα υπάρχουν τα «Στοιχεία του υπόχρεου» και οι «Διαθέσιμες ενέργειες».

 
Στις διαθέσιμες ενέργειες μπορούμε αν θέλουμε να επιλέξουμε:
<a href="https://www1.gsis.gr/webtax3/etak/faces/main.jspx?_adf.ctrl-state=wh6ca3jg5_4##">
 Δημιουργία δήλωσης Ε9
<a href="https://www1.gsis.gr/webtax3/etak/faces/main.jspx?_adf.ctrl-state=wh6ca3jg5_4##">
Οριστικοποίηση περιουσιακής κατάστασης

 Δημιουργία δήλωσης θα επιλέξουν όσοι είχαν κάποια μεταβολή στα ακίνητά τους μέσα στο 2012 και θέλουν να δηλώσουν αυτήν την μεταβολή.

 Οριστικοποίηση περιουσιακής κατάστασης θα επιλέξουν όσοι είχαν εκτός σχεδίου ακίνητα την 1-1-2013, προκειμένου αφού τα ελέγξουν ηλεκτρονικά και διαπιστώσουν ότι είναι σωστά καταχωρημένα να τα οριστικοποιήσουν.

Αν τυχόν υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις πρώτα θα γίνει η σωστή απεικόνιση και μετά θα γίνει η οριστικοποίηση.

 
Β) Στη δεξιά ενότητα εμφανίζονται οι βασικές καρτέλες της εφαρμογής που είναι οι εξής:

Αρχική σελίδα: Προβάλλονται γενικές πληροφορίες σε σχέση με τον φορολογούμενο. Η καρτέλα αυτή είναι προεπιλεγμένη.

 
Περιουσιακή κατάσταση: Προβάλλεται η περιουσιακή εικόνα του φορολογούμενου.
 
Δηλώσεις Ε9: Προβάλλονται οι δηλώσεις Ε9 του φορολογούμενου που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά.

 Υποβολή δήλωσης Ε9: Εμφανίζεται η φόρμα καταχώρησης των στοιχείων της δήλωσης Ε9. Η καρτέλα αυτή εμφανίζεται μόνον όταν ο χρήστης πατήσει «Δημιουργία Δήλωσης Ε9» από την ενότητα «Διαθέσιμες ενέργειες».

 
ΒΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ

 ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΗΣ Ε9

Για να υποβάλλει ο φορολογούμενος δήλωση Ε9 το 2013 πρέπει να έχει κάποια μεταβολή στα ακίνητά του μέσα στο 2012, την οποία θα δηλώσει το 2013.

Τη δήλωση του Ε9 πρέπει να τη δημιουργήσει ηλεκτρονικά. Για να γίνει αυτό πρέπει από την ενότητα «Διαθέσιμες ενέργειες» να κάνει κλικ στην ένδειξη «Δημιουργία Δήλωσης Ε9». Τότε θα εμφανιστεί η καρτέλα «Υποβολή δήλωσης Ε9» στην δεξιά ενότητα της οθόνης.

 
Κάνοντας κλικ στην «Υποβολή δήλωσης Ε9» θα εμφανιστούν στην αριστερή ενότητα της οθόνης οι διαθέσιμες ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε και είναι:

Διαθέσιμες ενέργειες

Πίνακας 1: Κτίσματα - Οικόπεδα

Πίνακας 2: Αγροτεμάχια

Γενικά

Σημειώσεις φορολογούμενου
 

Πώς εμφανίζονται οι υπόλοιπες στήλες των πινάκων 1 και 2 και τι σημαίνουν τα εικονίδια;

Για να εμφανιστούν οι υπόλοιπες στήλες του πίνακα 1 (ή του πίνακα 2) που δεν φαίνονται στην οθόνη, ο χρήστης θα πρέπει είτε να σύρει με το ποντίκι τη μπάρα που βρίσκεται στο κάτω μέρος του πίνακα είτε να πατήσει πάνω στα εικονίδια ή

 

Εικονίδιο της αναίρεσης

Σε όλους τους πίνακες της οθόνης το εικονίδιο χρησιμοποιείται για την αναίρεση της ενέργειας που φαίνεται στην αντίστοιχη γραμμή του πίνακα. Εάν ο χρήστης τοποθετήσει τον κέρσορα του ποντικιού επάνω στο εικονίδιο, τότε θα εμφανιστεί η περιγραφή της αναίρεσης που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο εικονίδιο. Με το πάτημα του εικονιδίου της αναίρεσης, αφαιρείται αυτόματα η αντίστοιχη γραμμή του πίνακα αναιρώντας τη συγκεκριμένη μεταβολή από τη δήλωση. Σε περίπτωση που ο χρήστης πατήσει κατά λάθος το εικονίδιο, θα πρέπει να επαναλάβει εκ’ νέου τη διαδικασία για να προστεθεί πάλι η μεταβολή στη δήλωση.

 
Εικονίδιο της επεξεργασίας

Το εικονίδιο της επεξεργασίας εμφανίζεται σε προσθήκες ή μεταβολές ακινήτων (όχι σε διαγραφές) και χρησιμοποιείται για την επεξεργασία των στοιχείων του ακινήτου. Πατώντας επάνω στο εικονίδιο, ανοίγει νέα καρτέλα που εμφανίζει τη φόρμα καταχώρησης με συμπληρωμένα τα στοιχεία του ακινήτου της αντίστοιχης γραμμής του πίνακα. Με το πάτημα του συνδέσμου «Ολοκλήρωση επεξεργασίας στοιχείων ακινήτου» που βρίσκεται στις διαθέσιμες ενέργειες της νέας καρτέλας, αποθηκεύονται οι νέες μεταβολές που έκανε ο χρήστης στα στοιχεία του ακινήτου.

Στις γραμμές του πίνακα 1 και 2 με την ένδειξη «Μεταβολή», μαρκάρονται με πορτοκαλί χρώμα τα πεδία του ακινήτου που άλλαξαν, σε σχέση με την αρχική εικόνα που είχε το ακίνητο, στην εικόνα του φορολογουμένου το επιλεγμένο έτος.
 
Διαθέσιμες Ενέργειες

Οι διαθέσιμες ενέργειες, είναι οι ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε όσον αφορά το έντυπο Ε9 της καρτέλας αυτής και είναι οργανωμένες στις θεματικές ενότητες που φαίνονται στον πίνακα: (Πίνακας 3)


(Πίνακας 3)
 
Συνοπτικά οι διαθέσιμες ενέργειες που μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά είναι οι ακόλουθες:
 
Πίνακας 1: Κτίσματα – Οικόπεδα: Στον πίνακα 1 μπορούν να γίνουν όλες οι ενέργειες που αφορούν αλλαγές στα στοιχεία του πίνακα των οικοπέδων (εντός σχεδίου ή οικισμού) και κτισμάτων (εντός και εκτός σχεδίου).
 

Πίνακας 2: Αγροτεμάχια: Στον πίνακα 2 μπορούν να γίνουν όλες οι ενέργειες που αφορούν αλλαγές στα στοιχεία του πίνακα των αγροτεμαχίων.
 
Γενικά: Αφορά την καταχώρηση σημειώσεων του φορολογουμένου.

 Οριστική υποβολή δήλωσης Ε9:Αφορά την οριστική καταχώρηση της δήλωσης στο σύστημα.

Ακύρωση υποβολής δήλωσης Ε9: Αφορά την ακύρωση υποβολής της δήλωσης Ε9.

Για να αναπτυχθούν οι επιλογές για κάθε θεματική ενότητα που έχει επιμέρους επιλογές, πρέπει να κάνουμε κλικ στο εικονίδιο που βρίσκεται μπροστά από την θεματική ενότητα. Για να συμπτυχθούν οι επιλογές της ενότητας πρέπει να κάνουμε κλικ στο εικονίδιο .

 ΒΗΜΑ ΤΡΙΤΟ
 
Τι μπορούμε να κάνουμε στον πίνακα 1;

Για να κάνουμε ηλεκτρονική παρέμβαση (υποβολή δήλωσης Ε9) στον πίνακα 1, απαραίτητο είναι να υπάρχουν αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση οι οποίες να έγιναν μέσα στο 2012.

Οι αλλαγές συνοπτικά μπορεί να αφορούν:

1) δήλωση νέου κτίσματος εντός ή εκτός σχεδίου ή δήλωση οικοπέδου.

2) Μεταβολή των στοιχείων κτίσματος ή οικοπέδου που είχε ήδη δηλωθεί τα προηγούμενα χρόνια.

3) Διαγραφή κτίσματος ή οικοπέδου που είχε ήδη δηλωθεί τα προηγούμενα χρόνια.

 
Επιλογή «Δήλωση νέου κτίσματος/οικοπέδου».

Η επιλογή αυτή χρησιμοποιείται για να προστεθεί νέο κτίσμα ή νέο οικόπεδο στην εικόνα του φορολογούμενου.

Με την επιλογή «Δήλωση νέου κτίσματος/οικοπέδου», ανοίγει η αντίστοιχη καρτέλα που εμφανίζει τη φόρμα για την καταχώρηση των στοιχείων του νέου ακίνητου

Το επόμενο που πρέπει να κάνουμε είναι να καταχωρήσουμε τα στοιχεία που ζητάει το σύστημα (νομός, δήμος, διεύθυνση, επιφάνεια κλπ.).

Όταν ολοκληρώσουμε τη συμπλήρωση των στοιχείων πατάμε «ολοκλήρωση εισαγωγής νέου κτίσματος/οικοπέδου» και η καταχώρηση προστίθεται ως νέα γραμμή στον πίνακα 1 της καρτέλας «Υποβολή δήλωσης Ε9» με την ένδειξη «Προσθήκη».

Αν θέλει ο φορολογούμενος μπορεί να αναιρέσει την εισαγωγή του ακινήτου από τη δήλωση ή να κάνει επιπλέον επεξεργασία στα στοιχεία του ακινήτου.

 Επιλογή «Μεταβολή στοιχείων κτίσματος/οικοπέδου».

Η επιλογή αυτή χρησιμοποιείται για τη μεταβολή των στοιχείων κτίσματος ή οικοπέδου που είχε ήδη δηλωθεί τα προηγούμενα χρόνια

Αυτό μπορεί να γίνει εφόσον υπάρχουν ακίνητα στον πίνακα 1 της εικόνας του υπόχρεου στο επιλεγμένο έτος.

Με το πάτημα της «Μεταβολής στοιχείων κτίσματος/οικοπέδου» από τις διαθέσιμες ενέργειες του πίνακα 1, ανοίγει νέα καρτέλα με τον ίδιο τίτλο, με τα ακίνητα του πίνακα 1, για τα οποία δεν υπάρχει ήδη καταχωρημένη μεταβολή ή διαγραφή στη δήλωση.

Ο χρήστης θα πρέπει να πατήσει πάνω στη γραμμή του πίνακα που περιγράφει το ακίνητο που θέλει να μεταβάλει τα στοιχεία του και στη συνέχεια να πατήσει στον σύνδεσμο «Επεξεργασία στοιχείων κτίσματος/οικοπέδου για μεταβολή» για να ανοίξει η φόρμα διόρθωσης των στοιχείων του ακινήτου.

Μετά την εισαγωγή των κατάλληλων στοιχείων, με το πάτημα της «ολοκλήρωσης μεταβολής κτίσματος/οικοπέδου», η μεταβολή προστίθεται ως νέα γραμμή στον πίνακα 1 της καρτέλας «Υποβολή δήλωσης Ε9» με την ένδειξη «Μεταβολή». Τα στοιχεία του ακινήτου που άλλαξε ο χρήστης μαρκάρονται με πορτοκαλί χρώμα.

Αν θέλει ο φορολογούμενος μπορεί να αναιρέσει τις μεταβολές που έκανε στα στοιχεία του ακινήτου ή να επεξεργαστεί τα στοιχεία του ακινήτου πατώντας στο κατάλληλο εικονίδιο του πίνακα.

 Επιλογή «Διαγραφή κτίσματος/οικοπέδου».

Η επιλογή αυτή χρησιμοποιείται για τη διαγραφή κτίσματος ή οικοπέδου που είχε ήδη δηλωθεί τα προηγούμενα χρόνια. Μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνον αν υπάρχουν ακίνητα στον πίνακα 1 της εικόνας του υπόχρεου στο επιλεγμένο έτος.

Με το πάτημα της «Διαγραφής κτίσματος/οικοπέδου» από τις διαθέσιμες ενέργειες του πίνακα 1, ανοίγει νέα ομότιτλη καρτέλα με τα ακίνητα του πίνακα 1 της εικόνας του υπόχρεου για τα οποία δεν υπάρχει ήδη καταχωρημένη μεταβολή ή διαγραφή στη δήλωση. Ο χρήστης θα πρέπει να πατήσει πάνω στη γραμμή του πίνακα που περιγράφει το ακίνητο που επιθυμεί να διαγράψει και στη συνέχεια να πατήσει στον σύνδεσμο «Επιλογή κτίσματος/οικοπέδου για διαγραφή».

Με την ολοκλήρωση της διαγραφής του ακινήτου, η μεταβολή προστίθεται σα νέα γραμμή στον πίνακα 1 της καρτέλας «Υποβολή δήλωσης Ε9» με την ένδειξη «Διαγραφή». Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αναιρέσει τη διαγραφή του ακινήτου πατώντας στο κατάλληλο εικονίδιο του πίνακα

ΒΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ

Τι μπορούμε να κάνουμε στον πίνακα 2;

Για να κάνουμε ηλεκτρονική παρέμβαση (υποβολή δήλωσης Ε9) στον πίνακα 2, πρέπει να υπάρχουν αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση οι οποίες να έγιναν μέσα στο 2012.

Οι αλλαγές συνοπτικά μπορεί να αφορούν:

1) Δήλωση νέου αγροτεμαχίου.

2) Μεταβολή των στοιχείων αγροτεμαχίου που είχε ήδη δηλωθεί τα προηγούμενα χρόνια. Ενεργοποιείται εφόσον υπάρχουν ακίνητα στον πίνακα 2 της εικόνας του υπόχρεου στο έτος αναφοράς.

3) Διαγραφή αγροτεμαχίου που είχε ήδη δηλωθεί τα προηγούμενα χρόνια. Ενεργοποιείται εφόσον υπάρχουν ακίνητα στον πίνακα 2 της εικόνας του υπόχρεου στο έτος αναφοράς.

 Ενέργειες

Οι ενέργειες και οι καταχωρήσεις που πρέπει να γίνουν στον πίνακα 2, όταν υπάρχει υποχρέωση για 1) Δήλωση νέου αγροτεμαχίου, 2) Μεταβολή στοιχείων αγροτεμαχίου και 3) Διαγραφή αγροτεμαχίου, είναι παρόμοιες με αυτές του πίνακα 1 που αναφέρονται πιο πάνω.

 ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Πέραν όμως των αλλαγών της περιουσιακής κατάστασης που μπορεί να υπάρχουν στον πίνακα 2, όσοι την 1-1-2013 έχουν αγροτεμάχια είναι υποχρεωτικό να ελέγξουν την περιουσιακή τους κατάσταση, όπως αυτή εμφανίζεται στα αρχεία του υπουργείου οικονομικών, να κάνουν τις διορθώσεις αν υπάρχουν λάθη και να την οριστικοποιήσουν, έτσι ώστε να εμφανίζεται η πραγματική εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης.

Σε περίπτωση που χρειάζεται να γίνει από το χρήστη, η επιβεβαίωση των περιουσιακών του στοιχείων, τότε κατά την είσοδό του στο σύστημα, εμφανίζεται κατάλληλο προειδοποιητικό μήνυμα με οδηγίες για το τι ενέργειες πρέπει να κάνει.

Σημειώνεται όταν το ακίνητο ηλεκτροδοτείται η συμπλήρωση του αριθμού παροχής ρεύματος είναι υποχρεωτική.
 
Επιλογή «Γενικά»

Η επιλογή αυτή χρησιμοποιείται για την καταχώρηση σημειώσεων του φορολογουμένου στη δήλωση που συμπληρώνεται.

 Τι μπορεί να αφορούν οι σημειώσεις του φορολογούμενου;

Στις «ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ» της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) υποχρεωτικά γράφεται:

1) Σε περίπτωση προσθήκης νέου ακινήτου ή διαγραφής ακινήτου ο αριθμός και η ημερομηνία του συμβολαίου αγοράς ή πώλησης καθώς και το ονοματεπώνυμο και η έδρα του συμβολαιογράφου.

2) Σε περίπτωση εισαγωγής στο Ε9 κληρονομιαίων ακινήτων αναγράφεται ο Α.Φ.Μ. ή η ταυτότητα και το ονοματεπώνυμο του αποβιώσαντος καθώς και η ημερομηνία θανάτου αυτού.

3) Σε περίπτωση μεταβολής που έγινε σε ακίνητο μέσα στο έτος 2012, αναγράφονται η ημερομηνία και ο αριθμός του παραστατικού (συμβόλαιο, άδεια οικοδομής κ.λπ.) που αποδεικνύει τη μεταβολή.

 Πέραν αυτών των σημειώσεων που είναι υποχρεωτικές, ο φορολογούμενος μπορεί να συμπεριλάβει αυτό που εκείνος κρίνει απαραίτητο ότι πρέπει να το γνωρίζει η φορολογική αρχή.

 Αποθήκευση σημειώσεων

Για να αποθηκευτούν οι σημειώσεις του φορολογούμενου πρέπει να επιλεγεί η ένδειξη «Ολοκλήρωση καταχώρησης σημειώσεων». Τις σημειώσεις αν θέλουμε μπορούμε να τις διορθώσουμε.

Για να μην καταχωρηθούν οι σημειώσεις του φορολογουμένου στη δήλωση πρέπει να γίνει η επιλογή «Ακύρωση καταχώρησης σημειώσεων».

 
ΒΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ
 
Οριστική υποβολή δήλωσης Ε9

Κάνοντας κλικ και επιλέγοντας «Οριστική Υποβολής δήλωσης Ε9», καταχωρείται οριστικά η δήλωση στο σύστημα και κλείνει αυτόματα η καρτέλα «Υποβολή δήλωσης Ε9».

Στην καρτέλα «Δηλώσεις Ε9» εμφανίζονται τα στοιχεία της δήλωσης που μόλις καταχωρήθηκε στο σύστημα.

Στην καρτέλα «Περιουσιακή κατάσταση» προβάλλεται η ενημερωμένη εικόνα του υπόχρεου.

Στις διαθέσιμες ενέργειες εμφανίζεται η επιλογή για την εκτύπωση αποδεικτικού υποβολής δήλωσης Ε9 σε μορφή αρχείου τύπου PDF για το έτος αναφοράς και η επιλογή για την εκτύπωση της περιουσιακής εικόνας του υπόχρεου για το έτος αναφοράς.

Στην καρτέλα «Αρχική σελίδα» εμφανίζεται μήνυμα ότι ο υπόχρεος υπέβαλε δήλωση Ε9

 
Ακύρωση υποβολής δήλωσης Ε9

Αν για κάποιο λόγο θέλουμε έχουμε τη δυνατότητα πριν την οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 να κάνουμε κλικ στην ένδειξη «Ακύρωση υποβολής δήλωσης Ε9». Τότε κλείνει η καρτέλα «Υποβολή δήλωσης Ε9» χωρίς να καταχωρηθεί η δήλωση στο σύστημα. Επιπλέον εμφανίζεται στις διαθέσιμες ενέργειες ο σύνδεσμος «Δημιουργία δήλωσης Ε9».
 

Αίτημα αναίρεσης

Η επιλογή «αίτημα αναίρεσης», εμφανίζεται είτε μετά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9 είτε μετά την οριστικοποίηση περιουσιακής κατάστασης και επιλέγεται σε περίπτωση που διαπιστωθούν λάθη ή παραλείψεις, έτσι ώστε να μην απεικονίζεται ορθά η περιουσιακή εικόνα την 1η Ιανουαρίου έτους 2013.

Αφού ο χρήστης υποβάλει αίτημα αναίρεσης στην εφαρμογή, θα έχει τη δυνατότητα μετά από σύντομο χρονικό διάστημα να πραγματοποιήσει εκ νέου τις ενέργειές του.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Αν θέλετε κάποια διευκρίνιση για όσα περιλαμβάνονται στο έντυπο μπορείτε να απευθυνθείτε:

 

Για τεχνική υποστήριξη στο τηλέφωνο 210 48 02 552

Για φορολογικά θέματα στο τηλέφωνο 210 33 75 000

Για την ηλεκτρονική υποβολή στη διεύθυνση:

http://www.gsis.gr/gsis/info/gsis_site/Services/documents_polites/usermanual_e9.zip